Hlavní obsah

Lagos v Nigérii zažil barevnou show. Prahu ale nepřekonal

Praha

Barevné běžecké premiéry se dočkala i Nigérie. Stovky lidí se shromáždily v Lagosu, aby si zaběhly historicky první Colour Me Rad v Africe. Závodníci v bílých trikách, kteří jsou podél trati posypáváni různými barvami. Proč? Jen tak, prostě pro zábavu. Tady nešlo o čas.

Barevný běh se poprvé konal v NigériiVideo: Reuters

 
Článek

Pětikilometrová trať byla připravena v rámci velkého festivalu. O vítěze tady nešlo, někteří pojali závod vyloženě odpočinkově, chtěli si ho jen užít, projít. „Chtěli jsme ukázat, že toto je možné i v Lagosu. Je to příjemné pro image země. Za druhé pracujeme také na vzdělání, které je pro národ klíčové," řekla Christine Dove, ředitelka Alliance Francaise, která akci pořádala.

Základní princip závodu byl následovný. Běžci vyrazili v bílém oblečení a po kilometru se začali proměňovat v barevnou duhu, když na ně dobrovolníci sypali z barelů barevný prášek. Celkem byly připraveny čtyři stanice - žlutá, zelená, růžová a modrá. Běh v barevném ohňostroji přivítal zájemce, kde nebyl žádný věkový limit, natož výkonnostní. Podle toho se také jevily hlasy po závodě.

Praha přilákala 12 000 běžců

„Elektrizující." „Radikální atmosféra, šílená, vzrušující, cítím se šťastný, jsem v pohodě, bylo to opravdu pestré." „Tohle byla první část, chci běžet maratón, ten mám na svém seznamu věci, kterých chci dosáhnout v tomto roce," přiznal Kasie Okorobi.

Pro příští rok v Lagosu plánují druhý ročník. Tentokrát by nemělo jít o stovky běžců. Organizátoři vidí na startu dva tisíce lidí. Color Run se rozpíná po více koutech světa. V minulém roce poznala barevnou atmosféru i Praha. Na holešovickém Výstavišti se v květnu vydalo na trať přes dvanáct tisíc běžců. Ti by se měli sejít i v tomto roce. Loni se na některé nedostalo, bylo vyprodáno.

The Color Run, také známý jako Pět nejšťastnějších kilometrů na Zemi, je jedinečný barevný závod, který oslavuje zdraví, pohodu, individualitu a radost s ostatními. Není o výkonu, ale o zábavě. Je to pětikilometrový běh bez měření času, při kterém jsou tisíce účastníků na každém kilometru od hlavy k patě zasypávány různými barvami. (zdroj: thecolorrun.cz)

Reklama

Související témata: