Hlavní obsah

Před vlčími smečkami je museli chránit psi

Ulánbátar

Zazávodit si uprostřed pravé mongolské zimy vám asi nepřijde jako úplně dobrý nápad. Nicméně se našlo hned devět nejdrsnějších horských běžců, kteří v odlehlé krajině asijského státu zdolávali horské hřebeny i zamrzlá koryta řek. Konečné vítězství si domů vezl lékař z Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Vlk v patách může být pro běžce dobrá motivace. (ilustrační foto)

Článek

Běžci si pochvalovali dobré podmínky pro populární ice running, běh na ledu či sněhu. Všichni se také shodovali na tom, že bylo vcelku náročné držet se trati. Byla sice dobře vyznačena, ale kvůli všudypřítomnému strachu z vlků a nádherným horám kolem prý nebyli schopni udržet pohled na cestě.

Největší nebezpečí číhající na účastníky prvního Čingischánova ledového maratónu (Ghenghis Khan Ice Marathon) představovali právě vlci a nízké teploty. Závod se konal v úchvatné scenérii kolem řeky Tuula Gol, což je oblast velice hustě osídlená vlky. Bylo nutné chránit závodníky pomocí týmů psích spřežení, které zároveň dopravovaly také zásoby a lékařské vybavení.

Celý závod absolvovalo pouze devět běžců, další, podpůrní běžci, se ale připojovali na určité úseky trasy. Vítězný Andrew Murray doběhl v čase 3 hodiny 7 minut. O více než půl hodiny později protnul cílovou pásku druhý běžec, Australan Douglas Wilson. Celkově čtvrtá doběhla první z žen, Australanka Lucja Leonardová v čase 4 hodiny 19 minut. Zajímavostí je, že se Čingischánova maratónu zúčastnila také jedna Slovenka. Lenka Ištvánová se v ženské kategorii dělila o druhé místo s Britkou Marinou Rangerovou.

Vítězný Brit si v cíli pochvaloval podmínky: „Nádherný den! Když jsme vystartovali, mohlo být tak 34, nebo 35 stupňů pod nulou. Teď máme mínus 26. A to je perfektní a vlastně vcelku teplé počasí na mongolskou zimu. Před třemi dny jsme tu měli mínus 47!"

Reklama

Související témata:
Vlci