Hlavní obsah

Trať extrémního závodu třikrát přeznačovali. Záchranáři měli přichystané i vznášedlo

Praha

Měl to být pro Lipno první opravdu velký závod na ledu. Extrémní Lipno Ice Marathon. Zdaleka ale nebyl určen jen pro běžce. V kategorii freestyle bylo povoleno využití draka (kiting), ledové jachty, lyží, bruslí nebo kola. Počasí ale rozdalo zcela jiné karty, led na vodní nádrži roztál. Závod se přesto konal. A ze své extrémnosti neustoupil ani o píď.

Foto: Martina Barnetová

Hop a skok přes potok!

Článek
Fotogalerie

Celá trasa měla vést původně po zamrzlé vodě lipenské nádrže. Organizátoři ale kvůli rapidně se měnícím podmínkám museli sáhnout po náhradní variantě a trasu vést po břehu přehrady. Hladina se ale několikrát vzedmula, takže bylo nutné náhradní trasu třikrát přeznačovat. Ředitelka závodu Adéla Černá k tomu podotýká: „Vodní hladina se zvedla až o 150 centimetrů, takže nám prakticky zmizely pláže, na kterých byl závod původně vyznačen. Tím se stal terén ještě náročnější."

Z pohledu závodníka i diváka byla nejzajímavější standardní maratónská trať o délce 42,2 kilometrů. K dispozici byla ale i poloviční trať a desetikilometrový úsek pro nejmladší sportovce. Množinu nástrah sice kvůli rostoucím teplotám opustil led, ale závodníky na náročné trati prověřily bahno, písek, sníh, voda, kameny, mokřady a potoky. Závod probíhal při teplotách kolem bodu mrazu, i když jinak za pěkného, bezvětrného počasí.

ZAJÍMAVOSTI
* Maratónské trati se nezalekla jen jediná žena ‒ Renata Horáková s výsledným časem 5:50. Parťáka jí na trati dělal nejstarší účastník závodů Jan Doleš, ročník narození 1949.
*Závod byl pod dohledem pětadvaceti vodních záchranářů z Čech a Rakouska. Pro případ záchrany v nedostupném terénu bylo připraveno také vznášedlo. Závod však naštěstí proběhl bez zásahu a malé ošetření si vyžádali jen bosí běžci.

Absolutním vítězem se stal Martin Gabla s časem 3 hodiny 39 minut. Také jeho výsledný čas naznačuje, že závod rozhodně nebyl z těch jednodušších. „Běželi jsme sice víceméně po rovině, ale terén byl poměrně syrový. Dokonce jsem se několikrát občerstvoval přímo z Lipna," komentoval závod s trochou nadsázky samotný vítěz. Možnost absolvovat závod ‚ve volném stylu' si někteří jedinci vysvětlili po svém a nastoupili na start maratonu bez obuvi, zcela bosí. Jednalo se o dva známé extremisty a propagátory bosého běhu Tomáše Zahálku a Lukáše Findeise. Tomáš prý takto extrémní závod ještě naboso neabsolvoval, ale dle jeho slov „se to dalo".

Reklama

Související témata: