Hlavní obsah

Brankář Mensator bude opět potrestán. Ve Varech se už chystají

Praha

Naposledy byl kladenským hokejovým Rytířem. Před lety poznal opojné slavení po titulu v Karlových Varech. Otevíral i dveře reprezentační šatny, chytal v Americe. Za pár dní bude brankář Lukáš Mensator běžcem, opět si vyzkouší trať akce Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary 2016. Postaví se na start po boku dalších čtyř tisíc běžců. „S běháním jsem začal před prvním karlovarským půlmaratónem, kde jsem se stal tak trochu maskotem akce,“ přiznává jedenatřicetiletý rodák ze Sokolova.

Foto: SVĚTLO PRO SVĚT - Light for the World

Lukáš Mensator v dresu, ve kterém bude v sobotu zdolávat půlmaratón v Karlových Varech.

Článek

Hokejový brankář a běhání, to moc nejde dohromady. Jak dlouho běháte?

Zúčastnil jsem se tiskovky před prvním půlmaratónem v Karlových Varech, to bylo v roce 2013. Tady vše začalo. Doběhl jsem skoro 50 minut za favority (smích). Zúčastnil jsem se i trochu ze zvědavosti, jestli je vůbec v mých silách 21 kilometrů uběhnout. Zjistil jsem, že to zvládnu v pomalém čase.

Další metou bude maratón?

Ten bych neuběhl.

V minulém roce jste běžel za neziskovou organizaci Světlo Pro Svět, jak jste si to užil?

Závod jsem si jako všechny předchozí užil, i když kolikrát jsem chtěl skončit. Pak jsem si ale řekl, že by to byla škoda. Teď už musím doběhnout za každou cenu, když mám tak parádní žluté triko (smích).

Na jaký běžecký závod si nejvíce pamatujete?

Mám za sebou čtyři půlmaratóny. Nejlepší pocit a zážitek jsem měl z prvního závodu. Bylo to tím, že jsem vybíhal skoro z první řady a mohl běžet od začátku své tempo.

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary 2016
Datum konání21. května
RočníkČtvrtý, první se konal 25. května 2013
Kapacita závodu4 000 běžců (z toho 660 v týmových a štafetových bězích)
Ocenění IAAFZlatá známka
Doprovodné akcedm rodinný běh, Running Expo, Marathon Music Festival
Kategoriejednotlivci, Štafeta (3 x 5 km + 1 x 6,0975 km), 2RUN (10+11 km)
Přímý přenosStream.cz v sobotu bude vysílat celý závod on-line.

Běhání je koníček, hokej vás živí. Poslední sezónu jste strávil u Rytířů na Kladně. Kde budete mít výstroj v další sezóně?

Na Kladně už pokračovat nebudu, v klubu se rozhodli pro jiného brankáře. Jednáme v zahraničí, ale nikde není psáno, že nakonec nezůstanu v Česku. Doufám, že ještě několik sezón je přede mnou.

Jak vy sám využíváte běhání v rámci tréninku?

Brankáři jsou v hokeji trochu samostatná jednotka, a proto také často trénuju trochu jinak než hráči v poli. Určitě nejsme vytrvalostní typy, to je poté v závodu znát. Trénujeme spíše výbušnou sílu, a tu u půlmaratónu moc nevyužijeme, ale jsem moc rád, že se každý rok mohu potrestat a půlmaratón odběhnut (smích).

Další trest se už blíží, proč běháte za Světlo Pro Svět?

Pokaždé, když mám možnost pomoci dobré věci, tak se snažím neváhat. Jsem moc rád, že už podruhé budu moci aspoň trochu zviditelnit Světlo pro svět a doufám, že to nebude poslední příležitost.

Na letošním půlmaratónu v Karlových Varech nebudete sám, dostanete brankářskou výpomoc, je to tak?

Jsme předběžné domluveni, že letos se mnou poběží můj kolega z branky Tomáš Závorka, tak jsem zvědav, jak poletí.

Reklama

Související témata: