Hlavní obsah

Výkon jako z jiné planety. Světový rekord padl

Lodnýn

Jako úžasný výkon označil sprint Brita Davida Weira na jednu míli jeho slovutný krajan, který jako první na světě překonal na téže trati hranici čtyř minut. Jeho kolega na vozíku posunul hranici o další neuvěřitelnou minutu. Stal se tak prvním člověkem na světě, který zajel míli pod tři minuty. Světlo světa uzřel jeho další světový rekord.

Vozíčkář David Weir ujel míli pod tři minutyVideo: Reuters

 
Článek

David Weir je šestinásobný paralympijský medailista a mnohonásobný rekordman. Časem 2 minuty 57 vteřin překonal vlastní předchozí rekordní výkon o šest vteřin. „Vždycky jsem říkal, že to půjde. Chtěl jsem posunout hranici světového rekordu ještě o kousek dál," svěřil se šampión novinářům.

Když se Weir v roce 2014 před zraky svého slavného krajana Sira Rogera Bannistera pokoušel o co nejrychlejší míli, přál si už tenkrát dostat čas pod tři minuty. Bylo to totiž přesně v rok, kdy Bannisterův průlom čtyřminutové hranice slavil 60. výročí.

Tenkrát se mu ale pokus nezdařil. Časomíra se zastavila sedm vteřin po třech minutách. Bannister přesto nešetřil chválou: „Bylo úžasné vidět ho dostat se tak blízko! Věřím, že to zvládne příští rok." I samotný Weir věděl, jak na to. „Musím zlepšit start, ten mi nevychází," viděl před sebou jasný prostředek k dosažení cíle. A nám nezbývá nic jiného, než se ptát: Kam ještě lze posunout hranice lidské touhy a píle?

Reklama

Související témata: