Hlavní obsah

Respekt a obdiv! Štěstí se jich po téměř 60 letech stále drží

Praha

Kay a Joe O’Reganovi se drželi za ruce, usmívali se, byli šťastní. Právě společně uběhli maratón. Nic výjimečného, až na maličkost. Oba mají osmdesát let, a takto oslavili 57. výročí společné svatby. Pár z Irska dokončil desítky závodů po celém světě - Boston, Atény, Berlín. Naposledy poznali cíl ruku v ruce na Cork City Marathonu, v druhém největším irském městě.

Foto: Facebook: RTÉ News

Společně životem 57 let, společně do cíle při maratónu.

Článek

Společně ruku v ruce doběhli teprve podruhé. Poprvé to bylo v roce 1986, oba měli padesát let, šlo o jejich premiérový maratón. Toto zažili v Londýně. Po třiceti letech si to zopakovali, Joe opět uchopil Kay za ruku. Téměř kilometr před cílem se chytli a běželi. Ona dokončila 113. maratón, on 29. Svatební výlet se vydařil. Oba dokončili v čase 05:25:29, každý si připsal výhru ve své věkové kategorii.

„Jsem překvapen, že máte o naše běhání zájem," řekl v telefonickém rozhovoru pro server runnersworld.com muž, který poté vyjmenoval úspěchy své ženy, byl na ni pyšný. „Je národní maratónskou šampiónkou ve věkové kategorii 60, 65, 70 a 75."

Běhání jako dárek

Oba poznali radost ze sportu až v pokročilejším věku. Ona měla 49 let a chtěla pro oslavu padesátin manžela něco výjimečného, vyhrálo běhání. V roce 1990 začali cestovat po celém světě, jejich cílem byly závody. V roce 1997 se přestěhovali do Enniscorthy, kde se chtěli připojit k běžeckému klubu. „Žijeme na pokraji města a naši sousedé nikdy neviděli lidi běhat na silnicích. Myslím, že hodně z nich si myslelo, že jsme šílení," usmíval se Joe.

Nyní má jejich běžecký klub Slaney Olympic 160 běžců. Mnoho z nich se je vydalo podpořit na jejich poslední maratón. „Měli jsme tam spoustu přátel," dodal muž, který přiznal, že chycení za ruce jim dodalo druhý dech před koncem závodu.

Do Guinessovy knihy chybělo 250 dní

Po závodě byli středem pozornosti. Cítili, jako by je obléhali paparazzi, takový byl o výjimečný pár zájem. Nemohli pochopit, proč vznikl takový poprask, nakonec ale připustili, že pár v osmdesáti letech často maratón společně nedobíhá. Je to spíše vzácné, výjimečné, odvážné.

Několik týdnů před závodem, Joe zkoumal v Guinessově knize rekordů, která nejstarší dvojice dokončila maratón. Oni to nakonec nebyli, chybělo jim 250 dní. Takže za rok? „Nikdy neříkej nikdy. Běh je součástí našeho života, doufejme, že ještě pár let bude. V Irsku máme rčení: Ti, kteří se modlí, zůstávají spolu. My říkáme: Ti, kteří běhají spolu, zůstávají pohromadě," přidala se i manželka. „Jíme hodně zeleniny a ovoce. Nepoužíváme nějaké léky, nekouříme, nepijeme, ale tohle oslavíme sklenkou šampaňského," citoval ženu zase breakingnews.ie.

Reklama

Související témata: