Hlavní obsah

Tragédie shakespearovských rozměrů má další pokračování. Kolik ještě?

Johannesburg

Oscar Pistorius, olympijský reprezentant Jihoafrické republiky v běhu na 400 metrů a svého času idol mnohých a inspirátor hendikepovaných po celém světě byl odsouzen k šesti letům vězení za vraždu své přítelkyně Reevy Steenkampové. Zatímco obžaloba žádala trest v minimální výši 15 let, soudkyně prý v jeho případě našla významné polehčující okolnosti. Proces se táhne už třetím rokem a je možné, že ani tento verdikt nebude konečný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čtvrtkař Oscar Pistorius na atletickém mítinku Zlatá tretra (Ostrava 2011).

Článek

Pistorius byl známým a obdivovaným sportovcem. I přes svůj obrovský hendikep - v jedenácti měsících mu musely být amputovány obě nohy pod kolenem - se dokázal propracovat mezi světovou špičku. Známý „Blade Runner" reprezentoval svou vlast také na olympiádě v roce 2012 a byl rovněž vybrán, aby při závěrečném ceremoniálu nesl vlajku svého státu. Několik měsíců poté, 14. února 2013, na den svatého Valentýna, podle současných soudních závěrů svou partnerku, devětadvacetiletou modelku a studentku práva, úmyslně zabil.

Atlet se původně bránil, že postupoval v souladu se svým přesvědčením, že do domu vnikl zloděj. Tuto verzi se poté žalobcům podařilo vyvrátit. Po několikaměsíční známosti a žárlivé scéně svou přítelkyni zastřelil poté, co se zamkla v koupelně. Šestiletý trest vyřčený soudkyní Thokozile Matildou Masipovou mnohé právní experty značně překvapil. Všeobecně panoval v odborných kruzích názor, že padne minimálně desetiletý trest. Jihoafrický zákoník ukládá za vraždu nejméně patnáctiletý trest, připouští ovšem jeho zmírnění s přihlédnutím k okolnostem případu.

Bezúhonný?

V odůvodnění rozsudku soudkyně Masipová uvedla, že Pistorius projevil účinnou lítost, snažil se několikrát omluvit rodičům své oběti a navíc je padlým hrdinou, který v důsledku svého činu přišel o kariéru i peníze. Delší trest by podle ní už neplnil účely nápravy odsouzeného. Pokud by vše zůstalo u současného rozsudku, může si atlet po třech letech zažádat o podmínečné propuštění.

Soudkyně poukázala také na předchozí bezúhonnost sportovce. Zcela opomněla fakt, že Pistorius měl problémy se zákonem už v minulosti, kdy byl obviněn z nedovoleného ozbrojování a několikrát také ze střelby na veřejnosti. S paragrafy se potýkal i sportovcův bratr, který při jízdě v automobilu usmrtil ženu na motorce.

Konečná instance?

Pistoriusovi právní zástupci se vzdali možnosti odvolání, žalobce si vzal čas na rozmyšlenou. Odborná veřejnost se domnívá, že trest je příliš nízký a jistě vzbudí velké rozhořčení veřejnosti. Masipová soudila Pistoriuse už jednou, když jeho čin kvalifikovala jako zabití, uložila mu pětiletý žalář a po roce jej propustila do domácího vězení. Rozsudek však změnil soud vyšší instance. Jihoafrická republika patří k zemím s nejvyšší kriminalitou na světě a vysokou mírou korupce.

Soudy s Pistoriusem jihoafrická veřejnost náruživě sledovala po několik let. Přímé přenosy ze soudního dvora dokonce dostaly svůj vlastní televizní kanál. Pokud se i po současném rozsudku dostane případ k vyšší instanci, mají se diváci na jihu Afriky stále na co těšit.

Jak hodnotíte poslední rozsudek v tomto případu?
Příliš nízký.
90,8 %
Adekvátní.
5,6 %
Příliš vysoký.
3,6 %
Celkem hlasovalo 4426 čtenářů.

Reklama

Související témata: