Hlavní obsah

Shodit hromadu kil? Žádný problém, pomůžou pokémoni

Praha

Svět se v krychli obrací a vládnou v něm imaginární příšery. Ne že by tady s námi už nějaké to desetiletí nebyly, ale z videoher, nekonečných seriálů pro děti, sběratelských kartiček a komiksů nyní přesedlaly i na mobilní telefony. Nová aplikace Pokémon Go je sice jen hra, ale má obrovské dopady i na fyzickou aktivitu dospívajících a nejen jich.

Pokémon Go vás přinutí k pohybu

 
Článek

Uvedení mobilní aplikace proběhlo 6. července tohoto roku, ale už teď lze bez nadsázky říci, že si hra podmanila svět. Ani ne za dva týdny od uvedení už ji mělo ve svých telefonech nahranou přes sedm milionů lidí. Jsme snad svědky zcela nového druhu fyzických aktivit, tréninků a vůbec vnímání reality? Sportovní surrealismus dneška? Nebo jak vlastně chápat vylepšovanou realitu, která nutí hýbat se i ty, kteří o to vlastně vůbec nestojí?

Hra operuje s takzvanou rozšířenou realitou. Pomocí GPS a kamery telefonu snímá reálný svět a herní plán zobrazuje v návaznosti na skutečnou polohu uživatele. Úkolem hráče je chytat a trénovat pokémony, sbírat předměty a další. Největší změnou, přímo průlomovým okamžikem, je skutečnost, že hráč se musí pohybovat v reálném světě. Mnoho dětí v Severní Americe si tak poprvé v životě vyzkoušelo ujít vlastními silami i několik kilometrů.

Sociální sítě jsou zahlcené zprávami o tom, jak někdo celou noc běhal za pokémony a teď ho z toho bolí nohy. Internetem kolují videa, jak pološílení milovníci japonských příšer zahltili některá slavná veřejná místa, newyorský Central Park nevyjímaje, a možná dojde i na nějaké ty rvačky a tahanice jako z doby zlaté horečky. Měli tvůrci hry původně v plánu rafinovaným způsobem přimět mládež zdevastovanou obezitou a dalšími civilizačními chorobami konečně k pohybu, nebo je to jen vedlejší efekt stále propracovanějších prodejních strategií? Kdo ví, zda se někdy dozvíme odpověď.

Pokémoni už stačili pozměnit ve svůj prospěch i svět sportu. A ozvláštnili kupříkladu i slovní zásobu. Nedávno vzniklo například slovo pokerun ‒ běh za účelem lovu pokémonů. A příšerky mají také vlastní elektronickou encyklopedii, pokémonní wikipedii s názvem Wikia.

Pokud si se hrou něco začnete, možná po čase zjistíte, že jste jako mnoho jiných uživatelů ochotni běhat stále dál a dál, protože čím více uběhnete, tím lepšího pokémona můžete ze svého vajíčka nechat vyklubat. Příšery vás zkrátka donutí k pohybu. Jen si při svých zvýšených fyzických aktivitách dejte pozor na to, aby vám ještě zbyl čas na vnímání reality takové, jaká doopravdy je. Sportu zdar!

Také jste propadli hře s japonskými příšerkami?
Ano, je to další skvělý způsob, jak si zpříjemnit trénink.
18,7 %
Mám ji nainstalovanou, ale moc ji nehraju.
7,2 %
Ne, takové hlouposti nemají v mém telefonu místo.
74,1 %
Celkem hlasovalo 4088 čtenářů.

Reklama