Hlavní obsah

Srdceryvné! Zatoulaný pes vedl ultramaratónce 200 kilometrů pouští

Účastník jednoho pouštního závodu získal nečekaného průvodce. Zatoulaný pes mu dělal doprovod po větší část etapového ultramaratónu na 250 kilometrů. Když se Australan Dion Leonard chystal na svůj odlet do Číny, netušil ještě, že při svém koníčku získá zanedlouho věrného čtyřnohého přítele.

Foto: facebook 4Deserts

Že by i ve sportu platilo, že nejvěrnějším druhem je pes?

Článek

Každý červen se pořádá etapový závod Gobi March ve stejnojmenné poušti. Ultramaratón je součástí série závodů 4Deserts přes čtyři největší pouště světa. Gobi March vede západní Čínou a sestává ze šesti etap rozprostřených do sedmi dní. Závod křižuje také pohoří Ťan-Šan, šesté nejvyšší hory na světě. Teploty mohou v pouštních oblastech přesahovat i 50 °C.

Malou fenu teriéra viděli někteří účastníci hned první den závodu. K nikomu se ale nepřiblížila a bylo záhadou, kde se na okraji pouště vlastně vzala, protože místo bylo mnoho kilometrů vzdálené od nejbližšího lidského obydlí. Na druhý den si fenka vyhlédla Diona a po jeho boku proběhla téměř celý zbytek závodu.

S běžcem si padli do oka a neopouštěli se ani ve fázi regenerace. Dion Leonard se tak už nemusel starat o správnou výživu a hydrataci pouze sám pro sebe, ale také pro pejska. Během závodů jej také přenášel, když bylo například potřeba přebrodit řeku. „Nemyslím si, že bych ji adoptoval, to ona si našla a adoptovala mne," popsal později ultramaratónec deníku Mirror.

„Ten pes se stal nejslavnějším účastníkem závodu. Každý si ji fotil na svůj blog nebo její obrázky posílal e-mailem spolu s ostatními snímky ze závodů. Stala se hvězdou ultramaratónu," vyprávěl nadšeně běžec. Ten dal později psíkovi jméno Gobi po poušti, v níž se potkali. Běžec se ale svého nově nabytého čtyřnohého přítele nechce vzdát ani po ukončení závodu a přemýšlí, jak si jej odvézt s sebou do skotského Edinburghu, kde nyní žije. Založil dokonce také crowdfundingovou stránku, kde sbírá prostředky na jeho legální převoz do Evropy. Běžecká láska zkrátka nezná hranic.

Reklama

Související témata: