Hlavní obsah

Vzdoruje věku a žádný světový rekord nenechá na pokoji

Když se řekne stáří, většinou nás asi napadne nemoc, nemohoucnost, houpací křeslo v domově důchodců a dálkový ovladač od televize. Ne tak ovšem 85letého Eda Whitlocka z Kanady. Nejen že dodnes v podstatě denně tvrdě trénuje, ale je stále lepší. Před pár dny na tartanu torontské univerzity překonal další světový rekord. Nepřekvapí, že není jeho první. A zřejmě ani ne poslední.

Foto: Facebook: Fans of Ed Whitlock

Úsměv na tváři. Ed Whitlock má důvod, v 85 letech bourá světové rekordy.

Článek

Zub času jako by u Eda Whitlocka ztratil už všechny můstky a korunky a vzdal své jinak nemilosrdné hlodání. Kanaďan narozený v Londýně už má doma velmi působivou sbírku rekordů z nejrůznějších tratí. Naposledy zvítězil v kategorii 85-89 let v běhu na 5000 metrů. A jelikož o téměř 50 vteřin překonal výkon Itala Luciana Acquaroneho z loňského roku, odnesl si také další zápis do knihy rekordů. U Whitlocka je víceméně jisté, že žádný rekord v jeho kategorii nevydrží moc dlouho. Na 5000metrové trati drží už tři světové rekordy v různých kategoriích ‒ 75-79, 80-84, 85-89.

O tři a půl hodiny později důchodce v Torontu málem pokořil další světový rekord, když mu na patnáctistovce unikl historicky nejlepší čas o méně než jednu vteřinu. To ale zdaleka není všechno. A poslední rekord zdaleka není jediný letošní čiperného staříka. Začátkem června si pohrál s jednou mílí v Cambridge, kde v kategorii 85-89 nastavil nový světový rekord. Totéž se mu podařilo v dubnu na půlmaratónské trati. Whitlock tak dokazuje, že je i ve svém vysokém věku běžcem velmi univerzálním. Jako by i v tomto vzdoroval času a jinak v zásadě pravdivému rčení, že s věkem ubývá rychlost. Jak by také ne. Whitlock je především znám jako první člověk na světě, kterému se podařilo uběhnout maratón pod tři hodiny ve věku nad 70 let.

Běžcův život ale nebyl nikterak přímočarý. Jako náctiletý mladík se sice blýskal na soutěžích, pak ale s atletikou přestal a běhat začal až po čtyřicítce. Nyní mu náleží asi dvacítka světových rekordů na tratích od 1500 metrů po maratón. Pokud byste Edovy výsledky zadali do nějakého sofistikovaného kalkulátoru na přepočet výkonu dle věku (age grade calculator), dostali byste se k takovým číslům, která by vás pravděpodobně natrvalo zbavila soutěživosti. Proto to raději nedělejte a začněte spřádat své tréninkové plány na důchod!

Reklama