Hlavní obsah

Jestli se vrátím, zabijí mě, tvrdí olympionik

Rio de Janeiro

Etiopský závodník na dlouhé trati Feyisa Lilesa tvrdí, že pokud se vrátí do vlasti, bude zabit. Šestadvacetiletý vytrvalec doběhl v Riu na olympijské maratónské trati jako druhý za Keňanem Eliudem Kipchogem. Nad hlavou držel zkřížené ruce s dlaněmi sevřenými v pěst. Tímto gestem vyjádřil solidaritu s protestujícími v rodné Etiopii.

Foto: Profimedia.cz

Feyisa Lilesa si olympijské stříbro příliš neužil. Musí řešit palčivější otázky.

Článek

Oromové, největší etnická skupina v zemi, protestuje proti vládní politice rozšiřování hranic hlavního města do dalších měst a vesnic. Protesty se datují už o listopadu loňského roku a organizace Human Rights Watch uvádí, že při nich bylo vládou zabito nejméně 400 lidí. Další tisíce měly být uvězněny. „Jestli se vrátím do Etiopie, zabijí mě," řekl bez příkras Lilesa novinářům poté, co doběhl závod. Běžec se bojí o život svůj i své rodiny. Doma nechal ženu a dvě děti. Se zastřelením počítá jako s jedním z možných scénářů. Je si však jistý, že by jej minimálně zatkli a nenechali ani opustit letiště v Addis Abebě.

Etiopie zdatně soupeří s Keňou o titul domovského státu nejrychlejších vytrvalců světa. Vzpomeňme takové fenomény jako například Abebe Bikila nebo Haile Gebrselassie. V první desítce nejrychleji zaběhnutých maratónů světa patří tři pozice v mužské a dvě pozice v ženské kategorii právě této východoafrické zemi.

Stejné gesto se zkříženýma rukama, jež používají Oromové při svých nenásilných prostestech, zopakoval Feyisa Lilesa i na tiskové konferenci pořádané po závěrečné disciplíně olympijských her v Riu de Janeiru.

Na nejasnou situaci v zemi upozornily například také okolnosti sestavování olympijského týmu. Kenenisa Bekele, další slavný etiopský vytrvalec, kromě jiného také držitel několika olympijských rekordů, kterého činovníci „zapomněli" doma a v Riu tak vůbec nenastoupil, již dříve hovořil o hrubých systematických chybách při sestavování národního týmu.

Lilesa teď bude usilovat o udělení víz a pokusí se zůstat v Brazílii, či se uchytit ve Spojených státech amerických. Eliud Kipchoge, který nedělní olympijský maratón s přehledem vyhrál, vyjadřuje kolegovi svou účast: „Je mi ho moc líto. Je to hrozné, když si uvědomíte, že se tam stále pohybují vojáci, kteří mohou kohokoli zabít."

Reklama