Hlavní obsah

Vydělal dodnes 700 miliónů dolarů. A to už 35 let nežije...

Ottawa

Závratnou sumu peněz ‒ v přepočtu bezmála 13 miliard korun ‒ nevydělal Kanaďan Terry Fox pro sebe. Jeho cílem bylo vybrat na výzkum rakoviny, jíž nakonec sám podlehl, 24 miliónů, což obnášelo získat za každého tehdy žijícího Kanaďana jeden dolar. Dodnes probíhají v různých státech světa Běhy Terryho Foxe, které nadále naplňují původní záměr.

Foto: Profimedia.cz

Památník Terryho Foxe ve Vancouveru.

Článek

Osmnáctého září se ve Foxově rodné Kanadě, ale i jinde, sešly na startu desítky tisíc lidí. Jejich příspěvky pro Terry Fox Foundation dodnes vydělaly více než 700 miliónů kanadských dolarů. Jen v Kanadě se Běh Terryho Foxe konal na více než 9000 místech. V tomto roce to byl už 35. ročník charitativní akce, jejíž počátek spadá do roku 1981, kdy Terry Fox zemřel. Každý takový běh je dlouhý pět kilometrů, je nesoutěžní, a tudíž není měřený, a je určen pro všechny, kdo vzdálenost dokážou překonat během či chůzí.

Do akce se rovněž zapojují milióny studentů základních a středních škol ve významných hlavních městech celého světa. Hampshire, Abú Zabí, Lima či New York, abychom jmenovali alespoň některé. Také v České republice se Běhy Terryho Foxe pravidelně pořádaly po dobu 15 let, od roku 1993 do 2007 (dnes na ně navazuje charitativní Běh naděje, který přispívá na boj proti rakovině a podporu hendikepovaných). Terry Fox se stal nejmladším držitelem nejvyššího civilního státního vyznamenání Řádu Kanady.

 

Check this out!Queen's Park in Toronto...take some photos and share. #terryfoxrun

Fotka zveřejněná uživatelem The Terry Fox Foundation (@terryfoxfoundation),Zář 18, 2016 v 6:18 PDT

Terry Fox byl kanadský sportovec, u něhož byla diagnostikována rakovina kosti. Na nejznámějších fotografiích je zachycen již s protézou po amputaci pravé nohy. Sportovec se rozhodl přeběhnout celou Kanadu a cestou vybírat prostředky na výzkum choroby, s níž už několik let bojoval. Projekt nazval Marathon of Hope, Maratón naděje. Dokázal běžet 143 dní a zdolat 5373 kilometrů. Do cíle svého běhu nikdy nedorazil. Jeho snažení přerušila rakovina plic. Terry zemřel v necelých 23 letech.

Reklama

Související témata: