Hlavní obsah

Opozdilci zachránili několik životů. Nástražný systém vybuchl, když ještě nikdo nebyl na trati

New Jersey

Bylo to štěstí v neštěstí. Mohl to být mnohem větší malér. Jak se ukázalo, závodníci, kteří se hlásili do benefičního běhu v New Jersey v USA, možná díky svému loudání a váhání zachránili řadu životů. Časovaná bomba totiž explodovala ve chvíli, kdy tři tisíce běžců naštěstí ještě nebyly na pětikilometrové trati.

Foto: Profimedia.cz

Teroristé nebyli příliš úspěšní. A co mariňáci, nechají si to líbit? (ilustrační fotografie)

Článek

Vyšetřovatelé uvedli, že nástražný systém sestával ze tří trubkových bomb a časovacího zařízení. Strůjce smrtonosné nástrahy ovšem nepočítal s tím, že se oficiálně ohlášený čas startu bude nakonec posouvat mimo jiné kvůli velkému množství zájemců hlásících se na poslední chvíli. Opozdilci se tak pravděpodobně stali zachránci životů.

Dále bylo zjištěno, že ze tří bomb explodovala pouze jediná. Policii tak zůstalo množství materiálu na důkladné zkoumání a více stop v rukou.

Benefiční závod, jehož výtěžky míří na podporu příslušníků armádního námořnictva a jejich rodin, se před pár dny konal už potřetí. Nástražný systém byl umístěn do jednoho z odpadkových košů na trati. „Tento běh podpoříme znovu, kdykoli a kdekoli jej organizátoři vypíší. Nebojíme se a nenecháme se tímto způsobem zastrašovat," komentovala událost jedna z účastnic.

Zúčastnili byste se závodu, na jehož předchozím ročníku došlo k výbuchu?
Ano, nemá smysl nechat se zastrašovat.
69,3 %
Nevím, záleželo by na přesných okolnostech.
9,3 %
Ne, měl/a bych strach.
21,4 %
Celkem hlasovalo 1423 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Trhavina