Hlavní obsah

Říkají mu Řecká mašina. Dvě desetiletí se k jeho rekordu nikdo ani nepřiblížil, prý přetrvá staletí

Dnes je tomu přesně 19 let, kdy řecký ultravytrvalecký bůh Yiannis Kouros nastavil nový světový rekord v běhu na 24 hodin. Dokáže si vůbec někdo z nás smrtelníků představit, že by se vlastními silami během jednoho dne přemístil třeba z Prahy do Vídně? Když se ale blíže seznámíme s touto zajímavou postavou sportovních dějin, zase tak překvapivý výkon to vlastně není.

Foto: facebook Y. Kouros

Yiannis Kouros je řecký ultramaratónský bůh. Je nepřekonatelný? Staletí ukážou.

Článek

Yiannis Kouros 4. října 1997 nastavil nový světový rekord, když za 24 hodin uběhl těžko uvěřitelných 303,5 kilometrů. Řek žijící v současné době v Austrálii je považován za jednoho z největších ultramaratónců všech dob a zcela jistě za nejlepšího ultramaratónce novodobé historie. Říká se, že když doběhl svou hvězdnou dvacetičtyřhodinovku, jen stroze prohodil: „Tak, a tenhle rekord teď vydrží po staletí." Slova řeckého imperátora.

Letmý pohled do tabulek naznačuje, že udatný Řek nenechal v klidu jedinou trať od 100 mil po 1000 mil a časové závody od 12 hodin po 6 dní. Celkem má dodnes jedenáct světových rekordů na těch nejdelších distancích, na nichž je člověk ještě schopen soutěžit.

Dnes šedesátiletý bard nastolil nové poměry na dvacetičtyřhodinovce ve svých 41 letech. Prvních 100 kilometrů zdolal v čase 7:15 hodin. Pouze tímto výkonem by dodnes řádně šlapal na paty současné české špičce. Kouros ale pokračoval dál. Po 15 hodinách 10 minutách jen tak mimochodem, takříkajíc letmo zlomil světový rekord na méně obvyklé trati 200 kilometrů a rovnoměrnou rychlost si udržoval po další dlouhé hodiny.

Zasadíme-li tento výkon do širšího kontextu, ne zcela překvapivě zjistíme, že řecká legenda se až tak nemýlila. Za necelé dvě desítky let se nikomu nepodařilo přiblížit se k jejímu rekordu na méně než 27 kilometrů (v řeči času zhruba dvě hodiny práce ještě poměrně svěžího ultramaratónce). A Řekovo tajemství? Notoricky známé: „Když se ostatní unaví, zastaví. Já ne. Přelstím tělo svou myslí. Řeknu mu, že není unavené, a ono poslechne." Jednoduché, že?

Jak dlouho jste ve svém životě nejdéle běželi?
Do 2 hodin.
60,8 %
Do 6 hodin.
25,5 %
Do 12 hodin.
5,3 %
Více než 12 hodin.
8,4 %
Celkem hlasovalo 1920 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Řek