Hlavní obsah

Rekord v Grand Canyonu vyrostl z porážky

Když se Jim Walmsley rozběhl na loňském prestižním ultramaratónu Western States 100,vypadalo všechno jako z pohádky. Šestadvacetiletý profesionální trailový běžec zdolal 93 mil ze 100, byl v neotřesitelném vedení a vše nasvědčovalo tomu, že vylepší také traťový rekord z roku 2012. Pak se ale vše zhroutilo. Nedaleko před cílem minul správnou odbočku, zabloudil a jeho vítězný sen se rozplynul. Nevzdal se, doběhl dvacátý, ale jeho zklamání bylo enormní. Na letošní říjen si pro sebe připravil běžecká muka Velkého kaňonu. A neúspěch přemaloval tou nejzlatější barvou.

Foto: facebook J. Walmsley

Jim Walmsley sedí na okraji svého oblíbeného Velkého kaňonu.

Článek

Nejdelší kaňon na světě vytvořený řekou Colorado v Arizoně je zároveň obrovským lákadlem pro dobrodruhy překonávající jej napříč. Běhá se tady takzvaný Rim-to-Rim, od jednoho okraje k druhému. A pokud jste ještě odvážnější, vytrvalejší a odolnější, dáte si to po absolvování této libůstky ještě zase zpátky, to už máte Rim-to-Rim-to-Rim. 4. října vyrazil Jim na svou pouť s očekáváním nějakého pěkného výsledku. A on přišel. Z jižního okraje na severní okraj kaňonu a zase zpět se dostal za těžko uvěřitelných 5:55:20 hodin včetně 7315 metrů načítaného stoupání. Cestou jen tak mimochodem zlomil jednosměrný rekord Rim-to-Rim výkonem 2:46:08!

Už loni se Walmsley pokusil o přeběhnutí Velkého kaňonu z okraje na okraj. A i když byl jeho výsledný čas hodně impozantní, na rekord ultramaratónské legendy Roba Krara to nestačilo. Samotný běžec svůj pokus označuje spíše za takový neformální trénink. Moc si svůj běh neplánoval, na stezce byl poprvé a ani jeho fyzička prý nebyla na takové úrovni jako dnes. Navíc v soutěsce panovaly husté mlhy, které znemožňovaly pomýšlet na nějaký zázračný čas.

Jim Walmsley se stal prvním člověkem v historii, který překonal výzvu Rim-to-Rim-to-Rim v čase pod šest hodin.

Letos už nenechal nic náhodě. Vyladil trénink a přípravu promyslel do nejmenšího detailu. Noc před během šel spát se slepicemi v osm hodin, aby už ve dvě vstal a vyrazil na start. Vyhnul se tak dlouhým zástupům mul, které přes den vozí po kaňonu turisty na výlety. „Po prvním dosažení protějšího okraje v rekordním čase jsem měl velké pokušení vše zakončit, skočit do auta k přátelům a jít slavit," svěřil se později vytrvalec. „Druhý výstup už byl čirým peklem. Od řeky nahoru jsem měl jeden ze svých vůbec nejhorších časů. V konečném součtu to ale nebylo tak zlé," smál se rekordman.

Jim Walmsley se stal prvním člověkem v historii, který překonal výzvu Rim-to-Rim-to-Rim v čase pod šest hodin.

Reklama

Související témata: