Hlavní obsah

Hokejový trenér ho jako dítě zneužil. Dnes je z něj extrémista

Toronto

Život pro J. P. Bédarda nezačínal zrovna nejrůžověji. Jako malého chlapce jej sexuálně zneužil trenér hokejového klubu, kam chodil sportovat. Ten se později z města vypařil a chlapec si po dlouhá desetiletí nechával své traumatizující zážitky pro sebe. Dal se na alkohol a drogy. Byla z něj troska. Až po čtyřicítce prolomil Bédard mlčení. A udělal to ve velkém stylu, extrémním sportovním výkonem věnovaným dalším obětem násilí.

Foto: facebook J. P. B.

To jen tak někdo nezažije: V cíli hned čtyři medaile!

Článek

Řekli byste si, že maratón je úplně pro všechny stejný. 42 kilometrů a 195 metrů pro každého bez rozdílu. Ne tak pro Bédarda, pro něj měl nedělní maratón v Torontu těžko pochopitelných 168,78 kilometru. Extrémista si jej totiž dal hned čtyřikrát za sebou! Pro ostatní, kteří se podobně jako on stali obětmi násilí a sexuálního zneužívání. Bylo to pro něj patrně nejdelších 21 hodin v životě.

Svůj čtyřnásobný maratón věnoval Bédard dvěma charitativním organizacím: torontské Gatehouse (Strážní domek) a Little Warriors (Malí bojovníci). Obě pomáhají zneužívaným dětem. „Celou dobu jsem myslel na ty, co byli v dětství zneužíváni, a na všechny ty, kteří podpořili náš projekt. Příběhy běžců, kteří sice nepatří mezi elitu, ale mají za sebou neobyčejné příběhy, které je k tomuto sportu přivedly, mne fascinují," řekl vytrvalec po doběhu kanadskému magazínu Running.

J. P. Bédard ale svými extrémními výkony nepodporuje lidi s jemu podobnými osudy poprvé. V loňském roce se na torontském maratónu ukázal také. To aby jej zaběhl třikrát.

V Kanadě za to dostal ocenění Běžec roku. Letos si své martyrium ještě o jeden maratón prodloužil. Co bude Bédard dělat za rok? Dá si maratón pětkrát za sebou? Nikoli. Jeho plány jsou ještě progresivnější. S týmem svých podporovatelů by chtěl uspořádat běh přes celou zemi. A to je bratru kolem 7000 kilometrů. Zvládne to? Budeme sledovat a držet palce!

Reklama

Související témata: