Hlavní obsah

36 let trvalo, než se konečně našel přemožitel

New York

Bez čtyř let dlouhá čtyři desetiletí trvalo, než se našel pokořitel Franka Giannina. Rekord v překonání Spojených států napříč s využitím pouze síly vlastních dolních končetin, Trans America padl. Americký ultraběžec Pete Kostelnick tvrdě dřel neuvěřitelných šest týdnů, aby se zapsal do síně nezapomenutelných, nesmrtelných.

Foto: facebook Pete's Feet Across America

Běžet napříč Amerikou není zrovna peříčko. Rekord čekal 36 let na své překonání.

Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletý čahoun se v pondělí objevil v New Yorku, aby světu dokázal, že je možné uběhnout v průměru přes 115 kilometrů denně, po dlouhých šest týdnů každý jednotlivý den. 4935 kilometrů je za ním. To vše za neuvěřitelných 42 dní, 6 hodin a 30 minut. To je zlepšení původního rekordu o celé 4 dny, 2 hodiny, 6 minut.

Dokázal si někdo někdy předtím představit, že je něčeho takového člověk vůbec schopen? Kostelnick byl na nohou už ve tři hodiny ráno, aby zdolal prvních 65 kilometrů ještě dříve, než si udělá svou první přestávku. Ta trvala kolem půl hodiny a vytrvalec se během ní najedl a už se vydával znovu na cestu. Po zdolání o mnoho více než stovky kilometrů se už v sedm hodin večer odebíral k odpočinku do auta.

Běžce doprovázel na cestě malý tým, který měl za úkol jeho podporu, ale také dokumentaci jeho výkonů. Pro potřeby zápisu do Guinnessovy knihy rekordů musel rovněž sbírat podpisy a reporty očitých svědků. Právě velmi důkladná dokumentace je pro zápis rekordu velmi důležitá. V minulosti se totiž vyskytly případy, během nichž při pokusech o Trans America někteří běžci podváděli. Sám Kostelnick měl na svých zápěstích dvoje identické hodinky s GPS, aby zajistil všechna data o svém běhu, i kdyby došlo k nějakým technickým problémům.

Trasu ze San Francisca do New Yorku Pete zvládnul, nyní se všechny důkazy prozkoumávají, než bude jeho rekord prohlášen za oficiální. Jeho výkon přišel do cíle ocenit také držitel dosavadního rekordu Frank Giannino. Ten na své pouti podle oficiálních zdrojů urazil ještě o pár kilometrů více, přesněji 4989. Pete nejspíš znal po cestě pár zkratek. Anebo před čtyřmi desítkami let udělali někde zeměměřiči chybu.

Reklama

Související témata: