Hlavní obsah

Na závody vyrazil s třímetrovou Eiffelovkou na hlavě

Dublin

Snad z prosté radosti, že se takového věku vůbec dožil, snad ze stařeckého nedostatku soudnosti řekl si Francouz Michael Bach, že kromě svých několika set maratónů a ultramaratónů nezažil za celý svůj život ještě pár věcí. A že by to rád dohnal. A tak si na hlavu narazil třímetrovou maketu Eiffelovy věže a postavil se na start dublinského maratónu.

Foto: Profimedia.cz

Eiffelova věž si tentokráte zaběhla maratón v Dublinu. (ilustrační foto)

Článek

Přesnou váhu makety známé pařížské dominanty agentury neuvedly, nicméně pěkných pár kilogramů přídavné zátěže to určitě bylo. Vlastně ani nevíme, zda si repliku vyráběl sám, nebo tímto úkolem pověřil nějakého zručného napodobitele. Rozhovor při zadávání zakázky zněl pravděpodobně nějak takto: „Dobrý den, potřeboval bych vyrobit Eiffelovku tři metry vysokou a tak, aby se dobře nosila na hlavě..."

Sedmdesátiletý Michael Bach není na běžecké scéně žádnou neznámou personou. Maratóny a ultramaratóny běhá už dobrých třicet let a mezi jeho skalpy patří i věhlasný Spartathlon se svými téměř 250 kilometry z Athén do Sparty. Také 42 195 metrů v hlavním městě Irska zvládl s přehledem a všech téměř 20 000 účastníků na trase mezi Fitzwilliam Square a Stillorganem převyšoval více než o hlavu nejen svými výkony (přepočtenými dle věkových tabulek), ale i svými běžeckými pomůckami.

Francouz Michael Bach má prý za sebou i 25 ročníků Marathon des Sables v řadě. Je ovšem otázkou, jak v Dublinu vše proběhlo, protože v oficiálních výsledcích není k nalezení ani žádný Bach, ani startovní číslo, pod kterým se Eiffel Tower Man na snímcích objevuje.

Reklama