Hlavní obsah

Extrémní chuchelskou výzvu všichni přežili. Připravené sanitky nemusely zasahovat

V neděli 5. února se v Chuchelském SkiParku konal třetí ročník celosvětově speciálního závodu v Kryathlonu. Závodu kořeněného plaváním ve Vltavě, která neměla ani dva stupně. Kombinaci tří disciplín zvládli nejrychleji Zuzana Procházková a Petr Šlajs.

Foto: Martin Symon

Těsně před startem závodu.

Článek
Fotogalerie

Chuchelské dostihové závodiště v první únorovou neděli nepatřilo koňům, žokejům ani bookmakerům. Stalo se totiž dějištěm třetího ročníku zajímavé kombinace tří sportů s názvem Kryathlon, závodu pořádaného International Kryathlon Association. Nepleťte si prosím Kryathlon s triatlonem, přestože mají dvě společné disciplíny – plavání a běh. V Kryathlonu musí být ovšem podle stanovených regulí voda „teplá" méně než čtyři stupně a závěrečnou disciplínou jsou běžky. „Na tento závod trénuji od podzimu, začínal jsem v patnáctistupňové vodě, minulý týden už jsem se dostal na dva stupně. Stačilo si jít jednou týdně prostě zaplavat ven," říká Martin Holan, pro kterého byl závod „křest ohněm".

Na stránkách českého Kryathlonu si otužilci mohli vybrat ze tří vzdáleností, hlavním tahákem byla nová kategorie Super Kryathlonu (500 metrů plavání, 5 kilometrů běhu, 5 kilometrů na běžkách). Startovní listina čítala dohromady téměř sto jmen, včetně účastníků ze Slovenska, Anglie či Španělska. Hlavním favoritem byl obhájce dvou předchozích vítězství Petr Šlajs. „Letos je to jiné, za třetím vítezstvím a obhajobou nepůjdu, rozhodl jsem se pro nejdelší novou variantu. Všechny disciplíny jsem poctivě trénoval, cítím se v pohodě a těším se na závod," říkal bývalý triatlonový reprezentant a špičkový dálkový plavec před startem.

Chuchelské dostihy otužilců Kryathlonu

Krátce po jedenácté hodině se první skupina otužilců vrhla do ledové vody a začala ukrajovat první metry v líně tekoucí Vltavě. „Každý stupínek je znát a dnešních 1,2 stupňů Celsia bylo brutálních. V půlce trati jsem necítil prsty u rukou a tělo začalo divně tuhnout. Přestože jsem v zimě trénoval, byl jsem moc rád, když jsem vylezl na břeh a mohl se převléct na běžeckou část," řekl jeden z účastníků. Žádné zateplovací pomůcky nebyly povoleny, krom neoprenové čapky a gumových bot do vody.

Podle předpokladů vylézal jako první z vody loňský mistr světa v zimním plavání Petr Šlajs, v převlékacím depu mu ovšem zmrzlé prsty bránily v rychlém obutí běžeckých bot. Ani to ho ovšem neohrozilo v jasném triumfu stylem start-cíl. Připravené sanitky nemusely zasahovat, možná i proto, že ke startu bylo požadováno potvrzení o předchozí zkušenosti s plaváním v ledové vodě a žádné neuvážené zkraty a pokusy tak nehrozily.

Závod vrcholil na sněhovém běžkařském okruhu, díky letošní dobré zimě protaženém na 700 metrů. Mezi ženami kralovala hořovická otužilkyně Zuzana Procházková, mezi muži zmiňovaný Šlajs. A jaké byly jeho dojmy v cílové bráně? „Teplota vody mi dávala celkem zabrat, pak už to šlo, závod jsem si užil. Za dva týdny mě čekají státnice na ČVUT a ještě bych chtěl zabojovat o celkové vítězství v poháru zimního plavání," prozradil své další plány.

Slavnostní ceremoniál předávání medailí a putovních pohárů pro nejrychlejší a nejzdatnější vytvořilo pěknou třešničku na dortu této nevšední sportovní akce. Obdiv samozřejmě patří všem, kdo se odhodlali postavit na start a zvládli všechna úskalí této extrémní výzvy. „Dnešní závod se povedl skvěle a těšíme se na další ročník s pořadovým číslem čtyři," zhodnotil závěrem jeden z organizátorů.

Reklama

Související témata: