Hlavní obsah

Kempoval s Obamou, ochutnal trus velblouda. Teď má vlastní závody

Londýn

Jeho tvář i dobré rady do života zná každý správný kluk. Většinou z televize. Ale i tak už nastalo několik případů, kdy někdo z prekérní situace vyvázl se zdravou kůží a děkoval za to právě dovednostem odkoukaným z oblíbeného seriálu. Beara Gryllse zná snad každý. Je tak oblíbeným odborníkem na přežití v těžkých podmínkách a tak známým trempem, že s ním neváhal vyrazit pod stan ani americký prezident Barack Obama. Grylls už pár let dává možnost všem, kdo o to stojí, sáhnout si až na samotné dno – v rámci oblíbených závodů Survival Race.

Foto: facebook BG Survival Race

Bear Grylls dokáže všechno. Sníst.

Článek

O Bearovi Gryllsovi koluje mnoho zkazek a mnoho příběhů. Nepochybujte o tom, že jsou založeny na pravdě! Sami jste ho mohli v seriálech o přežití vidět pojídat třeba medvědí trus nebo výkaly velblouda. Existuje opravdu málo věcí, které by Grylls nevzal do pusy.

Bear dokáže ulovit divoké prase pomocí primitivních technik takřka holýma rukama a celé ho taky sníst. Z nejchlupatějších a největších housenek si dělá paštiku na chleba. Nepřekvapí proto, že součástí jeho závodů je i disciplína pojídání červů. Ale možná jde jen o občerstvovací stanici na trase. Pořadatelé vás totiž ujistí, že červíci obsahují více proteinu než kuřecí maso.

Samotné závody se odehrávají na pěti, deseti a třicetikilometrové trati, která zjednodušeně řečeno představuje přespolní běh kombinovaný s nejrůznějšími překážkami a výzvami. „Otestujte svou fyzickou a psychickou sílu!" vyzývá dobrodruh. Těšit se můžete na les, polní cesty, travnaté povrchy, ale také samozřejmě na spoustu bahna, lan, ostnatých drátů... Mezi běžné úkoly patří někam vylézt po skále nebo laně, přenášení těžkých klád, vláčení se s velkými pneumatikami.

Musíte ale zároveň prokázat i určité skautské (pro starší ročníky: pionýrské) dovednosti a rozdělat třeba oheň pomocí křesadla nebo vzduchovkou ukázat terčům, kdo je opravdový lesů pán. Přeskakování planoucích ohňů už můžeme považovat za příjemné ohřívání těla po studené bahenní koupeli a pojídání červů za vítané občerstvení a doplnění bílkovin.

Závody lze absolvovat v kategorii jednotlivců, ale Britové se často sdružují také do týmů – ať už pracovních, firemních, tak také jako rodiny. Hlavním cílem totiž není být všude první, ale přežít závod a skvěle si jej užít. Překážky jsou koncipovány tak, aby je zvládly všechny kategorie startujících, i když třeba závaží a podobně jsou pro všechny stejná – pro muže silné i slabé, pro ženy i děti. Mohlo by se to zdát nespravedlivé, ale jak sám Bear Grylls říká v jednom ze svých filmů mezi žvýkáním jednotlivých soust želvy, kterou před chvílí harpunoval provizorním oštěpem s hrotem z úlomku nějaké kosti: „Divočina slabším nedělá žádné ústupky!"

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články