Hlavní obsah

Rozpuštěné a vypuštěné boty? Už ne sci-fi, ale realita

Biologicky rozložitelné boty, které po dosloužení mizí beze stop, už nejsou žádné sci-fi ani hudba daleké budoucnosti. Jeden z předních výrobců sportovní obuvi už s něčím takovým přišel. Představte si boty, které po dovršení jejich poslední hodinky necháte prostě zmizet beze stop. Uhlíkových i těch druhých. Že by lidstvo opět sáhlo po přírodních materiálech a začalo nosit dřeváky či botky spletené ze slámy či pevných travin? Skoro, ale úplně jinak. Pokrok prostě nezastavíte.

Rozložitelná hudba blízké budoucnosti

 
Článek

Myšlenka na rozložitelnou obuv zní možná maličko „mimozemsky", ale vězte, že lidstvo už pěkných pár let takové a podobné myšlenky trápí. Vezměte si třeba běžce. Pokud budeme počítat s nějakým opravdu vášnivým kráječem kilometrů, je docela dobře možné, že proběhá šest a více párů bot za rok. A co když nám takový člověk bude běhat několik desítek let? Hotová ekologická katastrofa! Plasty podrážek a mezipodešví se většinou rozkládají velmi neochotně a situace není o mnoho lepší ani u svršků obuvi. Ale teď už existuje řešení.

Adidas svého času vyrobil několik tisíc bot z odpadových plastů nalezených v oceánech. Řeč byla až o několika milionech párů vyrobených v roce 2017 stejnou technologií, kdy většinu boty tvoří přepracované odpadky. Nyní přichází výrobce se svým partnerem, jistou chemickou laboratoří v Německu, s vláknem velmi se podobajícím přírodnímu hedvábí, které bude možné doslova a do písmene rozpustit ve vodním roztoku enzymů.

Zprávy zatím uvádějí, že svršek boty je 100% biologicky odbouratelný, vhodný i pro alergiky, lehčí o 15 % oproti ostatním vláknům ve stejné kategorii a ‒ veganský. To může znamenat dvě věci. Buďto je poživatelný i pro ty, kdo odmítají živočišné produkty, anebo je vyroben procesem, při němž nebylo ublíženo jedinému zvířátku.

Určitě se ptáte, zda se boty také rozpustí, vběhnete-li s nimi do louže, bahna, deště nebo nedejbože sněhu. Odpovědí je prý ne. Měly by se rozpouštět pouze ve speciálním roztoku. Myšlenka na výrobky šetrné k přírodě zaměstnává vědce už po mnoho let. Zatím jsme se na tomto poli dočkali pokusů o využití droždí, bakterií nebo hub.

Kýžené tenisky se nám zatím nedostaly do redakčních testů, takže osobní zkušenosti s „rozpuštěnými a vypuštěnými" botami zatím v zemi Járy Cimrmana zcela chybí. Z agenturních zpráv zatím není jasné, jak se tenisky budou rozpouštět. Zda při koupi v krabici naleznete hned také kyblík s patřičnými enzymy, nebo se budou obnošené kecky posílat do specializované firmy a tím se tak nějak setře jakýkoli ekologický přínos. Jasné zatím není ani to, jak se odbourává podrážka, jež je vlastně nejproblémovější částí odhozených bot.

Reklama