Hlavní obsah

Padl další světový rekord. Za ty prémie byste se ale asi dřít nechtěli

New York

Zatímco v Praze o víkendu padaly světové rekordy na půlmaratónské trati, k zajímavému vývoji došlo o pár dní dříve ve Spojených státech amerických na plné maratónské distanci. A i když se zatím firmy zvyšující tlak na maratón pod 2:00:00 Nike a Adidas nemusí obávat konkurence, světové rekordy přeci jen padly.

Foto: Profimedia.cz

Halové rekordy na maratonskou vzdálenost představují zajímavou abnormalitu. (ilustrační foto)

Článek

Na trati halového newyorského Armory NYC Indoor Marathon padly hned dva neobvyklé světové rekordy. Po úmorných 211 kolech na atletickém ovále se svět může těšit z vylepšených časů v mužské i ženské kategorii královského běhu.

Při indoorových rekordech jsme většinou zvyklí na mnohem kratší vzdálenosti, najdou se však tak psychicky i fyzicky odolní jedinci, kterým ani několik set kol na ovále nenaruší hvězdné výkony. Na dvousetmetrové trati si vykroužila první místo 43letá Laura Manninenová z Finska a výkonem 2:42:30 se zapsala do halové historie, když předchozí rekord vymazala s náskokem více jak dvou minut. Také druhé ženě se podařilo zaběhnout lépe, než byl původní rekord, a časem 2:44:11 nastavila rekord pro americký kontinent.

V mužích neochvějně zdolával kolo za kolem Christopher Zablocki. Jeho čas 2:21:48 by se do světových maratónských top 25 sice nedostal, ale na halový světový rekord je tento čas skutečně obdivuhodný. „Jsou za tím léta tvrdého tréninku, která se nakonec vyplatila. Poslední dvě tři míle jsem na tom byl opravdu špatně, ale ten rekord jsem chtěl," shrnul své vítězné tažení Zablocki.

Jak Zablocki, tak Manninenová dostali za své výkony prémie 6 000 dolarů. Tisícovku za vítězství v kategorii, pět tisíc jako bonus za dosažení světového rekordu. Těžko říci, jestli za jejich výkony může být také něco jiného než jen nehynoucí láska ke svému sportu. Podle kurzu České národní banky jim léta dřiny vynesla něco málo přes 150 000 korun.

Reklama