Hlavní obsah

Sprintera málem zabil turista. Do konce roku se zkusí zvednout z vozíku a opět závodit

Praha

James Ellington je britský sprinter. Respektive byl. Reprezentoval svou rodnou vlast i na loňské olympiádě v Riu, z mistrovství Evropy si v letech 2014 a 2016 odvážel zlato jako člen štafety 4x100 metrů. Mnoho lidí si myslí, že jeho kariéra skončila v lednu pod koly terénního auta. Jedna z jeho nohou byla pod kolenem rozdrcena, pánev praskla, stejně tak lebka, které nepomohla ani skutečnost, že v době srážky s vozem vězela v přilbě. Ellington se teď pohybuje na vozíku. A je skálopevně přesvědčen, že koncem roku se opět objeví na dráze a začne trénovat.

Foto: Profimedia.cz

James Ellington na olympiádě v Riu de Janeiro.

Článek

Arogance? „Ne, je to moje nátura. Jsem tvrdohlavý a věřím si," říká rozlámaný běžec. Není to poprvé, co mu věštili konec kariéry. V osmnácti si natrhl hamstring sedm týdnů před juniorským mistrovstvím světa. Vrátil se. V národním mistrovství skončil druhý a na MS se probojoval do finále. O šest let později si hamstring natrhl znovu. Devíticentimetrová rána znamenala konec jeho kariéry, sval byl téměř přetržený. Tak tomu všichni věřili, kromě Ellingtona samotného. Za pět týdnů byl zpět na ovále. Podaří se mu ale „vstát z mrtvých" i tentokrát?

Co se stalo na začátku roku? Společně s dalšími britskými atlety trénovali na Tenerife. Týden příprav měl korunovat výlet na vypůjčené motorce s kolegou Nigelem Levinem. Vyjeli si na sopku a strávili v přírodě několik hodin. Při cestě zpět je smetlo ze silnice auto řítící se v protisměru na špatné straně silnice. „Všechno, co si pamatuju, jsou světla. Najednou jsem ležel na zemi. Všude ze mě trčely zlámané kosti. Říkal jsem si: ‚Má noha je v h...u!'," popisuje sprinter první okamžiky. „Ten večer jsem ztratil přes tři litry krve. Leželi jsme tam asi 40 minut a já si myslel: ‚Tohle možná nepřežiju.'"

Výčet olympionikových zranění je opravdu hrůzostrašný: otevřená zlomenina holeně a lýtkové kosti, fraktura kotníku, fraktura pánve, odtržené SI skloubení, fraktura očnice, proražená lebka. Na čele má čtrnáct stehů, levou nohu sešroubovanou, za sebou tři operace a doufá, že jich nebude potřeba víc.

Ellington měl vždy rád život. Ocitnout se ale tak blízko smrti, to podle jeho slov člověku trochu změní perspektivu. „Musíme si prostě užívat života. Nelpět na všech těch maličkostech, hloupostech," říká. „Když mě navštívili kolegové v nemocnici, vím, že si říkali: Do p...e! To je ta nejhorší věc, co se může atletovi stát! Já jsem byl ale šťastný, rád, že vůbec žiju," líčil emotivně James. Sedm týdnů nebyl schopen zvednout se z nemocničního lůžka, ztratil 14 kilogramů na váze. Dnes zkouší první kroky o berlích. Je zpátky na nohou. A slibuje, že v roce 2018 se postaví znovu na dráhu. „I kdybych o nohu přišel, objevím se znovu na ovále, na paralympiádě..."

Reklama

Související témata: