Hlavní obsah

Rekordman si ani neoddechnul a už mixoval rytmy

René KujanSport.cz

Eliud Kipchoge se dnes může považovat za nejrychlejšího maratónce světa. Pravda, jeho rekord je sice neoficiální, ale přeci jen proběhl na trati ověřené IAAF a přeci jen proběhl nejrychleji. Jen 25 vteřin nad dvě hodiny, o dvě a půl minuty rychleji než jakýkoli jiný rekordní čas. Zdá se, že Kipchoge se při rekordním pokusu ani moc neunavil. Odpoledne už stál zase na nohou ‒ a na oslavě dělal dýdžeje.

Foto: nike.com

Eliud Kipchoge protrhává cílovou pásku dvouhodinového maratonu.

Článek

Dennis Kimmeto s časem 2:02:57 se dřel v roce 2014 na trati maratónu v Berlíně. Kenenisa Bekele s 2:03:03 udělal totéž jen o dva roky později. Třetí oficiální nejrychlejší čas 2:03:05 má z loňského Londýna právě Eliud Kipchoge.

V březnu se v rámci projektu Breaking2 i přes nepříznivý vítr pokoušel o zaběhnutí rekordního půlmaratónu. Samozřejmě, že ho dal pod hodinu. Měl jsem možnost s ním krátce poté hovořit. „Běžel jsem tak na 60 %," odpověděl usměvavý vytrvalec na moji záludnou otázku. Přičítal jsem to tenkrát domněnce, že v Keni nemají povinnou maturitu z matematiky.

Ale teď v květnu mě Eliud vážně přesvědčil. Zatímco ostatní se z cíle k zázemí jen belhali a nejmenovaného běžce bylo třeba tu podepřít, tu podržet, aby se vůbec udržel na nohou, Kipchoge ladně přeplouval od kamery k mikrofonu a zpět a ihned po doběhu svého superrychlého maratónu s přehledem rozdával interview na všechny strany.

Že má naběháno a jeho tělo je silné a rychle regeneruje, dokázal i tentokrát. Ve tři hodiny doběhl a po páté už v rámci oslavy křepčil v rytmu „ozajstného hip-hopu" za mixážním pultem. Úsměv z tváře také nenechal v šatně. Že by tohle byl ten jeho tajný recept?

Reklama

Související témata: