Hlavní obsah

Boltovi šlapou na paty. Na nohách přitom mají lyžáky

Londýn

Usain Bolt platí za nejrychlejšího muže planety. Tedy alespoň co se sprintu na sto metrů týče. Jenže to má na nohou nejmodernější nánožní aparáty od výrobce s lítou kočkovitou šelmou ve znaku. Teď rychlonohému Jamajčanovi začíná šlapat na paty jistý Brit ‒ a má u toho nazuté lyžařské skořepiny.

Foto: Profimedia.cz

Ne, přezkáče opravdu nevypadají jako vhodná běžecká obuv.

Článek

Sprint v lyžácích

Kdo někdy zkusil učinit v přezkové lyžařské obuvi něco jiného než sjezd, ví, že třeba taková chůze je v nich více než náročná, svou realizací se spíše blížící nemožnosti. Chůze v lyžácích přináší každoročně v lyžařských střediscích i velké množství nepěkných úrazů. Co je pro jednoho nepříjemností, může být pro druhého výzvou. Max Willcocks z Velké Británie by mohl vyprávět.

Max se stal nedávno novým držitelem světového rekordu v běhu na 100 metrů v lyžácích. Čtyřiatřicetiletý atlet není ve skutečnosti žádný sprinter, ale zapřisáhlý ultramaratonec, nicméně žádná bláznivá výzva mu zřejmě není cizí. Vybral si nejpohodlnější lehkou a flexibilní lyžařskou botu, kterou na trhu našel, a dal se do práce. Ne ovšem, že by v lyžácích zrovna trénoval. „Věnoval jsem se svému obvyklému běžeckému tréninku a skialpinismu, nedělal jsem žádné specifické přípravy. Před samotným rekordem jsem v botách běžel vlastně jen jednou. To jsme utíkali před ostrahou lanovky, když jsme jezdili v noci," vypráví se smíchem rekordní Max.

Max rozdrtil existující rekord jistého Němce a překonal jej o více než tři a půl vteřiny. Nový rekord zní na úctyhodných 14 vteřin a 9 setinek. Guinnessova kancelář už potvrdila platnost pokusu a jeho zápis do své knihy rekordů. Tady by mohl příběh končit, ale zdaleka ještě nekončí. Stávající světový rekord by totiž hravě překonal i pokus Maxovy kolegyně Emmy Kirk-Odunubiové. Ta stovku zvládla za 16.86 vteřiny a stala se tak nejrychlejší ženou světa na 100 metrů v lyžácích. Ani ona se nevěnovala žádnému specifickému tréninku a v době rekordu byla ve fázi přípravy na městský maraton.

Max i Emma pracují ve firmě specializující se na lyžařskou obuv a profesionální poradenství v tomto oboru. Svět lyžáků jim tedy nebyl úplně cizí a jejich výkony určitě dodají váhu i jejich byznysu. Oba se ale shodují, že tímto jejich výkony bez kopců, sněhu a lyží nejspíš končí.

Reklama

Související témata: