Hlavní obsah

Ultra přitvrzuje, jde po dopingových hříšnících

Praha

Ve světě ultraběhu se přitvrzuje. Ještě donedávna patřilo toto sportovní odvětví mezi až pohádkově čisté, kdy všichni věřili, že dopingové aféry se ultraběhu netýkají. Ten důvod byl prostý: Na těchto závodech nejsou tak zajímavé ceny ani peněžní výhry pro vítěze, že by se dopovat vůbec někomu vyplatilo. Že někdo může podvádět také pro něco jiného než pro peníze, takové myšlenky se potlačovaly. A mezi řádky byl cítit ještě jeden důvod – pořadatelé často ani nemají peníze na zajištění řádných antidopingových kontrol. Teď se ale věci mění. Vlajková loď, ultra americký stomílový Western States Endurance Run zavádí přísnou antidopingovou politiku.

Foto: Profimedia.cz

Skrývat doping by mělo být ve světě ultra nyní mnohem složitější. (ilustrační foto)

Článek

Počínaje tímto rokem platí na západě USA přísný protokol. Letošní 44. ročník soutěže byl historicky první, na němž se uplatnily oficiální protidrogové kontroly. Jeden z nejstarších a nejprestižnějších závodů světa jde tímto způsobem příkladem. Nezávislá chemická laboratoř může po doběhu provést test na zakázané látky v moči kteréhokoli účastníka závodu, a to v souladu s předpisy Světové antidopingové agentury WADA. Kdo testy odmítne, už si na prestižním ultra v životě nezaběhá.

„Letošní zavedení antidopingových kontrol je pro nás velmi důležitým a nezbytným krokem pro udržení zakázaných látek mimo náš sport. Věříme, že náš příklad povzbudí také organizátory ostatních závodů po celém světě k učinění nejpřísnějších kroků za udržení našeho sportu bez zakázaných látek," stojí v oficiální tiskové zprávě organizátorů Western States 100.

Donedávna svět ultraběhů problém dopingu v podstatě neznal, nebo se alespoň věřilo, že se jej netýká. Se stále větší dostupností zakázaných povzbuzujících látek i v amatérském poli ale rizika značně rostou. Účastníci se v současných podmínkách mohou přiklonit k dopingu, ačkoli je to finančně nevýhodné, například z prestižních důvodů. A příklady z poslední doby to dokazují.

Na světovém šampionátu v horském běhu 2009 byla při zneužívání zakázaných látek přistižena italská trail-runnerka Elise Desco. Velké pozdvižení vyvolal její návrat po dvouletém zákazu ze strany mezinárodní federace IAAF v roce 2012. I přes protesty ostatních účastníků Italka odstartovala na americkém TNF50. Fanoušci podél trati ji ale nemilosrdně pronásledovali, takže nakonec odstoupila.

V roce 2013 přišla o titul vítězky ve známém 56 kilometrovém Two Oceans Marathon ruská závodnice Natalia Volginovová. Zneužívala anabolické steroidy. Za to dostala od mezinárodní federace dvouletý zákaz startu. V roce 2015 byl na prestižním Ultra Trail du Mont Blanc odhalen Gonzalo Calisto z Ekvádoru. V jeho krvi se nalezly zakázané látky zvyšující výkon. Ten se tehdy umístil pátý.

Svět ultra dnes nepřipomíná ani křišťálově čistou blůzku nevinné dívky, ani košík plný zkažených vajíček. Skutečnost se zřejmě bude pohybovat někde mezi těmito obrazy. Dopovat a podvádět je dnes jednodušší než kdysi a odhalování hříšníků je finančně i časově náročné. Při ultravytrvalostních bězích do hry ale vstupuje mnohem více faktorů, než je jen fyzický stav jednotlivce. Doufejme, že právě tento fakt zajistí pro ultra místo mezi těmi nejčistšími disciplínami i v budoucnu.

Myslíte si, že tento sport zůstane čistý?
Určitě, dokud nebudou velké finanční prémie, není se čeho obávat.
5,4 %
Nejsem si úplně jistý/á.
6,6 %
Ne, spousta případů zůstává neodhalena už teď.
88 %
Celkem hlasovalo 349 čtenářů.

Reklama

Související témata: