Hlavní obsah

S uříznutou nohou se vrací zpět na trať. Před 20 lety by mě to semlelo, říká

Bolder

Těžký úraz dostane výkonnostního sportovce do pořádně těžké situace. Co když ale navíc přijde vytrvalec v důsledku úrazu o jednu nohu? To už je jistý konec kariéry, definitivní konečná. Ne tak pro Dava Mackeyho, dvojnásobného vítěze ankety „Nejlepší ultraběžec roku v Severní Americe“. Už před časem na svém sociálním profilu oznámil, že vážně uvažuje o amputaci jedné z nohou pod kolenem. Rozdrtil ji kámen. Po sedmnácti měsících nesnesitelných bolestí a nekonečných komplikací byla amputace vykonána. Dave se začíná učit znovu běhat. Ještě toto léto chce dát další pořádnou výzvu.

Foto: facebook D. Mackey

Dave Mackey se nikdy zvlášť nešetřil.

Článek

Byl květen roku 2015, když byl Dave v rámci svého tréninku ‒ jako už snad stokrát ‒ na vrcholku Bear Peak nedaleko svého domova v Boulderu v Coloradu. Jeho chodidlo dopadá na velký kámen o váze 150-200 kilogramů na horském hřebeni. Kámen se hýbe, zvrtává, Dave najednou padá k zemi a noha mu velmi nešťastnou náhodou zůstává uvězněna pod balvanem. Několik hodin bolesti, strachu a zoufalství. Až další ultraběžec náhodně se pohybující ve stejné oblasti pomáhá Davovi odvalit kámen z jeho nohy a volá pomoc.

Během sedmnácti měsíců podstupuje Mackey třináct různých operací. Infekce, neujímání kostních štěpů, rozsáhlé zajizvení, kovová výztuha holeně se neustále hýbe... To zdaleka není kompletní výčet všech komplikací, které Dave prožíval. „Sám pracuji v oboru medicíny a vím, co by obnášely další operace: prakticky roky bolestivé rehabilitace s velkou nepravděpodobností, že by skutečně zafungovala," řekl běžec časopisu Men's Running. Stěží mohl chodit, o běhu snad ani nemluvě, bolest neustupovala. Teď Dave své rozhodnutí zrealizoval.

První týdny jej doprovázely silné fantomové bolesti. Ty pak ale odezněly a vytrvalec si v mezičase našel výrobce své speciální běžecké protézy. Zdálo se, že se to celé neskutečně vleče. Pacienti po amputaci často potřebují rok nebo dva, aby se dostali zpět do funkčního stavu, Mackey chce do půlroku od operace zdolávat další běžecké výzvy. Už v lednu si se svou novou nohou vyšel na první procházku. A koncem měsíce se vlastními silami dokázal dostat na Bear Peak, místo své strašlivé nehody. V půli dubna zkoušel s novou nohou také běhat. A už kuje plány na další velké výzvy. K běhání ultra přidá ještě horské kolo a celé to chce spojit do jedné velké série.

S oficiálními oznámeními je ale Dave zatím opatrný, do budoucna se však dívá optimisticky. „Jsem vděčný za to, že se mi to přihodilo až po dvaceti letech v ultra. Kdyby se mi to stalo zamlada, asi by mě to úplně složilo. Teď můj život naplňují i jiné věci, má rodina, práce," přemítá dnes 47letý borec.

Reklama

Související témata: