Hlavní obsah

Rodiče mu v mládí zatajili, že má zemřít. V důchodu je rekordmanem

Cheyenne

Potřikrát přežil svou vlastní smrt, potřikrát dokázal jako bájný pták Fénix povstat opět ze svého popela. Dnes je rád, že žije, naplněný vděčností a připravený rozdávat úsměvy na všechny strany. Třikrát byl léčen s těžkou formou rakoviny, třikrát mu lékaři dávali minimální šanci na přežití. On se snažil užívat si života. A běhal. Běhal, až si vyběhal světový primát: Úspěšně absolvoval maratóny ve 133 zemích světa, nejvíce ze všech.

Foto: facebook B. Weigner

Brent Weigner: Vděčný, běhající, šťastný.

Článek

První zkušenost s blížící se smrtí učinil mladý Brent Weigner, když mu bylo 22 let. Chystal se zrovna dokončit studium na univerzitě jako příslušník vzdušných ozbrojených sil. Tenkrát k němu přistoupil velící důstojník a řekl: Mám pro vás smutnou zprávu, vaše kariéra u vojska je u konce. Byl jste označen za nezpůsobilého služby ze zdravotních důvodů. Cože? smál se mu tenkrát Brent do obličeje. Jsem tu přece na atletické stipendium! Člověče, vy nevíte, že už máte být mrtvý? Copak vám to rodiče neřekli?

Ne, neřekli. Rodiče se báli sdělit svému synovi, že mu lékaři dávají maximálně 6-12 měsíců života. A dobře udělali. Brent nic netušil, a tak se svého pohřbu nemohl zúčastnit. Podruhé se mu rakovina dostala do čelisti, když mu bylo kolem třiceti. Celou levou stranu obličeje měl půl roku paralyzovanou. Tentokrát se rozhodl neponechat nic náhodě. Svou přítelkyni se odhodlal požádat o ruku slovy: Pravděpodobně se nedožiju ani čtyřicítky, ale chtěla by sis mě vzít? A ona řekla: Okej.

 

The awesome Mr Brent Weigner crossing the finish line in #yangonmarathon #myanmar #mglobetrotters 🎈🎈🎈🎈🍾🍾

Příspěvek sdílený Marathon Globetrotters (@mglobetrotters),Led 25, 2016 v 2:03 PST

Přežít třikrát smrtelnou prognózu, to samo o sobě je na zápis do knihy rekordů, nicméně Brent v ní má úplně jiný záznam: Stal se člověkem, který úspěšně dokončil maratón v nejvíce zemích světa ze všech lidí na celém světě. Ve svých 67 letech doběhl svůj 133. unikátní mezinárodní maratón na Madagaskaru. Po 35 let učil zeměpis na základní škole a trénoval přespolní běžce. Příští rok bude slavit 50 let od doby, kdy uběhnul svůj první maratón a bude mít také třídní sraz po 50 letech. Staví si ale dál velké a náročné cíle.

„Běhám ze stejného důvodu, jako ptáci létají a ryby plavou. Běh mě pohltil. Propůjčuje úsměv mé tváři. Jsem pokorný, vděčný a šťastný." (Brent Weigner, 67)

Svůj maratónský zeměpis chce dotáhnout na 160 zemí, kde dokončí závod. Už desetkrát závodil na všech kontinentech včetně Antarktidy, severního i jižního pólu. Letos by chtěl naběhat dalších 30 zemí, ale manželka ho přinutila podepsat čestné prohlášení, že letos poběží maratonů jen dvanáct. S jeho tuhým kořínkem to ale není žádný problém. Určitě to tady třikrát k smrti odsouzený pacient nějaký ten rok ještě vydrží, aby dosáhl svých cílů.

Reklama

Související témata:
Geografie