Hlavní obsah

Popadané stromy srazily závod. Ne však na kolena

Praha

Víkendové bouřky spojené s vichřicí a lesní kalamitou na Šumavě způsobily, že třetí letošní díl oblíbeného závodu pro drsňáky Army Run v Horní Plané musel být přesunut až na podzimní termín. V lesích v okolí Horní Plané panuje kalamitní stav, a navíc byl vyhlášen zákaz vstupu do lesů. V lesích, které jsou plné popadaných stromů, totiž není vůbec bezpečno. Přímo na místě se intenzívně pracuje na odstraňování polomů a dalších škod.

Foto: armyrun.cz

Příznivci "bahenních závodů" o svůj oblíbený podnik nepřijdou.

Článek
Fotogalerie

Organizátoři Army Runu vyvíjeli na trati závodu maximální úsilí, aby se podařilo závod uspořádat. Ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky, které lesy v lokalitě z Horní Plané obhospodařují, se snažili vytvořit takové podmínky, aby se sobotní a nedělní závody mohly uskutečnit. Situace v lesích je ale velice vážná a každou chvílí hrozí nebezpečí pádů stromů a zatarasení přístupových cest a bezpečnost účastníků závodu by mohla být vážně ohrožena.

„Z hlediska přístupnosti trasy závodu a hlavně celkové bezpečnosti závodníků i diváků není možné, abychom závod uspořádali. Do lesů je zakázán vstup a na vlastní oči jsme viděli, jak složitá situace v lesích vládne. Přede všemi je na Šumavě obrovské množství práce, aby se podařilo lesy dostat do stavu, aby bylo bezpečné se v nich pohybovat. Musíme vzniklou situaci a nařízení o zákazu vstupu do lesů respektovat," řekl jeden z organizátorů Army Runu Jiří Chrt.

O závody v Horní Plané ale vyznavači Army Runu nepřijdou. Po dohodě se zástupci Vojenských lesů a statků se všechny tři závody Captain, Major a General uskuteční o víkendu 4. a 5. listopadu 2017. „Velice nás to mrzí, ale přírodě neporučíme. Velmi oceňujeme, jakým způsobem se pracovníci lesů vrhli do odklízení vzniklých škod okolo Horní Plané i jinde na Šumavě. Dohodli jsme se na náhradním termínu, na který platí stávající registrace. Doufáme, že naši příznivci nám zůstanou věrní a po závodě v Praze na Vítkově se společně setkáme na začátku listopadu v Horní Plané," sdělil druhý z šéfů Army Runu Ondřej Kodeš.

O záplavu dřiny, potu, bahna a endorfinů tak vyznavači překážkových outdoorových závodů určitě nepřijdou. Všichni si je budou moci užít v náhradním termínu, aniž by ale zbytečně riskovali v nestabilním terénu.

Reklama

Související témata:
Planá