Hlavní obsah

Donaha! Kvůli predátorům

Londýnská zoo se každoročně uzavírá pro návštěvy veřejnosti, aby tam mohl proběhnout výroční běh zcela netradičního druhu. Všichni účastníci a účastnice jsou nazí a svým charitativním během vydělávají nemalou částku určenou na záchranu tygrů na Sumatře, v jejíž prospěch se angažuje londýnská zoologická komunita. Úsměvná akce pro podporu vážných věcí, podívejte se!

Foto: Profimedia.cz

Za záchranu tygrů se někteří neváhají kompletně odhalit.

Článek
Fotogalerie

Stovky lidí odhazují každým rokem oděv, aby se zúčastnily nahého běhu London Zoo's Annual Naked Run. Jediným prostředkem, který může chránit jejich nahé tělo, jsou nakreslené tygří pruhy. „Streak for Tigers" (česky Pruh nebo také Kalup pro tygry) je charitativní akce, která si klade za cíl vybrat 40 000 liber (přes milión korun) na pomoc se záchranou sumaterského tygra.

Tygr jako takový je po medvědovi ledním a hnědém třetím největším suchozemským predátorem na Zemi. Z osmi jeho poddruhů byly už tři kompletně vyhubeny. Této velké kočkovité šelmy podle současných odhadů žije v divočině na celé planetě maximálně 5000 kusů, a to v rámci národních parků či rezervací.

Tygr sumatránský je řazen mezi kriticky ohrožené druhy. Na samotné Sumatře je počet jedinců tohoto poddruhu hodně pod hranicí dvou set kusů. Tygr sumatránský je nejmenším žijícím poddruhem tygra, patří ale mezi ty nejkontrastněji vybarvené. Mezi jeho rozpoznávací znaky patří také výrazné licousy připomínající hřívu.

Reklama

Související témata:
Sumatra