Hlavní obsah

Horor v Oregonu. Závodnice skončila pod koly ukradeného trucku

Portland

Šokující moment se odehrál o víkendu v průběhu etapového závodu Hood to Coast v americkém Oregonu. Jeden z účastníků ukradl silný tahací vůz a najel s ním mezi odpočívající běžce a jejich doprovod. Při činu bez jasného motivu - muž byl podle policie pod vlivem neupřesněné látky - utrpěla zranění jedna běžkyně.

Foto: facebook Hood and Portland To Coast

Na startu závodu měli všichni na tváři úsměv. Že dojde k hororu, tušil v tu chvíli možná jen jeden člověk...

Článek

Dalším lidem se podařilo před vozem pohybujícím se rychlostí necelých 20 km/h uskočit. Cindy Gillespieová, která se závodu účastnila podvacáté, to nestihla. Truck ji zachytil a několik metrů vláčel, než se zastavil s jedním z kol na její noze.

Zatím není úplně jasný motiv drastického činu. Jisté je, že jeden z přímých účastníků běhu David Blackmon ukradl silný tahač firmě zajišťující na celém závodě servis mobilních toalet a kolem druhé hodiny ranní s ním najel mezi nic netušící běžce. Zraněná žena byla okamžitě převezena do nemocničního zařízení, odkud byla později propuštěna ‒ jako zázrakem utrpěla pouze lehčí zranění. Šestatřicetiletý pachatel z místa činu uprchl.

Stejně jako reakce záchranářů byla ale rychlá i reakce policejních složek. Na místo byla povolána speciální jednotka, která za pomoci stopařských psů dopadla útočníka na útěku v přilehlém lese. Byl zneškodněn a po identifikaci ze strany svědků převezen do vazby.

Následovalo obvinění z útoku druhého stupně, bezohledného řízení motorového vozidla, nebezpečného ohrožování, porušení zákazu řízení motorových vozidel, nedovoleného užití motorového vozidla, nedovoleného vstupu do cizího motorového vozidla, použití kradené věci a řízení pod vlivem návykových látek. Zdá se, že paragrafů se na útočníka najde dost.

Jak účastníci, tak i organizátoři akce byli celou událostí zdrceni. I přes příšerné zážitky tým zraněné ženy celý závod úspěšně dokončil. Tým útočníka byl jednou provždy ze závodů vyloučen. „Pan Blackmon vydal všanc životy a bezpečnost ostatních. Takovéto činy nebudeme na našich akcích nikdy tolerovat. A říkáme jasně: Ani on, ani jeho tým už nejsou na našich akcích vítáni," stojí mimo jiné v prohlášení organizátorů.

Hood to Coast je jeden z nejpopulárnějších amerických etapových závodů, který se koná koncem srpna. Letos se jej účastnilo na 12 600 běžců a každý tým, který se rozhodne zdolat jeho 320 kilometrů, může mít až 12 členů.

Reklama

Související témata: