Hlavní obsah

Trable na cestě. Pneumatiky ve stoce a boty před koncem použití

Praha

Třetí den má za sebou. V pondělí jeho nohy poznaly 52 kilometrů. Redaktor Běhání na Sport.cz René Kujan skončil v pondělí v Brdech, kde složil také hlavu. Pomalu se blíží polovině své cesty od pramene Vltavy k prameni Labe, která bude měřit okolo 360 kilometrů. Sportovní výzva, která má pomoci vozíčkářům.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Pauza v lese, voda je základ pro přežití.

Článek

„Musím říct, že jsem dost unavený. Docela těžko se odhaduje, kdy nabrat jídlo a pití. Často voda ani není k dispozici. Když mapa ukáže, že bych měl potkat nějaký zdroj, tak se často ukáže, že je to jen stoka plná bahna, kde jsou ještě vyhozené pneumatiky," popisuje Kujan své zážitky.

Při svém běhu využívá zdroje, které mu příroda nabídne. Občas to ale může být problém. Pokud jste několik hodin denně v pohybu, potřebujete energii a vodu.

„To samé je třeba s kukuřicí. Člověk dvacet kilometrů před doběhnutím váhá, jestli právě tady je ta poslední kukuřice, co dneska potká, jestli ji narvat do batohu a zvýšit tím zátěž batohu," vzpomíná běžec.

Naštěstí mu přálo počasí, nepršelo, takže všechny mokré věci z neděle se mu podařilo vysušit na batohu při běhu. Otázka visí ale nad botami, které by v případě ztráty, mohly přinést problém.

„Mám jediný boty, takový minimusky, s nimi jsem oběhl Island v roce 2012. Řekl jsem si, že tohle bude takové jejich důstojné zakončení. Doufám, že vydrží až do konce, podrážky už nevypadají nejlíp," přiznává Kujan. Úterý ukáže, jak dopadly.

Kujan se rozhodl podporovat hendikepované sportovce poté, co sám prošel těžkou dopravní nehodou a zdlouhavou rehabilitací po poranění páteře.

Jakým způsobem ale jeho běh pomůže vozíčkářům? „Za každý uběhnutý kilometr věnuji na sbírkový účet České asociace paraplegiků minimálně deset korun. Sehnal jsem další oficiální partnery, kteří udělají totéž, a snažím se k podobnému inspirovat další lidi i firmy kolem. Největší naděje pak vkládám do generálního partnera akce, což je banka, která přislíbila vybrané peníze ještě zdvojnásobit. To mi už dodává hodně velkou motivaci," uzavírá vytrvalec.

Reklama

Související témata: