Hlavní obsah

New York zostřuje kvůli teroristickému útoku bezpečnostní opatření

Jen pět dní před startem největšího maratonu světa New York City Marathon došlo ve městě k teroristickému útoku. Při něm uzbecký přistěhovalec najel vypůjčenou dodávkou do chodců a cyklistů. Celé město je otřeseno vraždou osmi lidí, dalších více než deset je v nemocnici ve vážném stavu. Představitelé města i organizátoři musí sáhnout k drastickým bezpečnostním opatřením.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní opatření v New Yorku opět doznala zpřísnění. (ilustrační foto)

Článek

Ačkoli se všichni shodují na tom, že nenechají teroristické činy ovlivňovat chod města, přesto bylo nutno zrušit některé z doprovodných akcí, které se konají již po celý tento předmaratonský týden. Pořadatelé podle svého vyjádření „situaci velmi pozorně sledují" a starosta města společně s policií posilují jak řady aktivně nasazených policistů, tak i jednotlivá bezpečnostní opatření. Zároveň ovšem dodávají, že bezpečnostní služby zatím nemají žádné důkazy opravňující se domnívat, že je naplánován další teroristický útok.

Současný manhattanský incident se sice neodehrál přímo v místech, kudy povede trasa věhlasného závodu, nicméně po 11. září 2001 a hlavně po bombovém útoku na maraton v Bostonu v roce 2013 berou organizátoři mezinárodních závodů po celém světě bezpečnostní opatření velmi vážně. Například akce Blue Line Painting a Faces of the Marathon media původně plánované na středu byly zcela zrušeny. Ostatní doprovodný program by už měl probíhat podle plánu.

New York už od roku 2013 zavedl přísná opatření týkající se zavazadel účastníků. Věci na převlečení do cílové zóny musí nyní běžci ukládat do pořadateli určených průhledných plastikových tašek. Rozšířil se také seznam věcí, které nebudou tolerovány v oblastech, jimiž závod povede. Omezeno je americkou ústavou zaručené právo na zbraň ‒ sem se s ní prostě nedostanete. Ale ani se svým psem či jiným domácím mazlíčkem, skládacími křesílky nebo kočárkem či selfie-tyčkou.

Samotní běžci se musejí při závodě obejít bez hydratačních vaků, batůžků a dalších potenciálně nebezpečných věcí. Zapomenout musejí také na převleky a masky zakrývající tvář nebo nekopírující věrně obrysy těla. Ani jedinci s mediálními ambicemi to nebudou mít jednoduché. Platí totiž absolutní zákaz jakýchkoli dronů či jiných mobilních zařízení pro pořizování záznamů. Pravidla jsou jasně daná, jejich nedodržením se dopouštíte trestného činu.

Z bezpečnostních důvodů je také přísně zakázáno předávání startovních čísel jiným osobám, jejich pozměňování a podobně. Oficiální místa chtějí mít ničím nezkreslený přehled o tom, kdo se za konkrétním startovním číslem opravdu skrývá. Minimální postih při porušení tohoto pravidla je vyloučení ze všech dalších akcí organizovaných v New Yorku.

Reklama

Související témata:
Zavazadla