Hlavní obsah

V rychlosti na jedno čtyřpivo. Oblíbená disciplína má nový rekord

Praha

Světový rekord v běhu na jednu míli drží už osmnáct let Maročan Hicham El Guerrouj. Nějakých tři a tři čtvrtě minuty. Hodně pěkný výkon, když uvážíme, že se kdysi vedly učené debaty o tom, zda je vůbec v možnostech lidského těla zaběhnout 1609 metrů pod čtyři minuty. Hobby běžec je pak docela rád, když stejnou vzdálenost zdolá pod pět minut. V poslední době se nám tu ovšem rozmáhá takový nový fenomén. Běh, při němž musíte nejenom uběhnout jednu míli, ale ještě u toho vypít čtyři láhve piva. A časy? Těm neuvěříte!

Foto: Profimedia.cz

Výběr značky je na vás. Počet ale musí být zachován. (ilustrační foto)

Článek

Světový rekordman v nové kratochvíli „pivní míli" je dobrý běžec i velmi dobrý konzument pivních moků teprve dvaadvacetiletý Kanaďan Corey Bellemore. Tomu se teď podařilo překonat svůj vlastní světový rekord v této lehce excentrické disciplíně. Jeho výkon je o to hodnotnější, že se stále populárnější výzvě pivní míle staví i stále více aktivních špičkových sportovců. Na hbitý splávek a svižné nohy Kanaďana si ale přesto stále nikdo nepřišel.

Pravidla jsou jednoduchá: Chlastej a běž! Klání se odehrává na atletickém oválu o délce 400 metrů. Po startovním výstřelu musí borci ve vyhrazeném koridoru zdolat první láhev chmelových výtažků, pak se vydávají na trať. Toto se čtyřikrát opakuje, přičemž čtvrté pivo padá ještě před poslední čtyřstovkou, takže doběh je většinou velmi napínavý a vpravdě atletický. Jen zvracení podél trati je přísně zapovězeno.

Doposud nebylo zjištěno, co je větší výzvou – zda udržet rychlé tempo i obsah žaludku se stále rostoucí hladinkou, nebo nepředstavitelně rychle vyprázdnit pivní láhev. Zkušení harcovníci jsou schopni vyklopit do sebe obsah láhve v čase pod pět vteřin.

Superstar pivní míle Bellemore je nepřekonatelně rychlý a vyrovnaný v obou dílčích disciplínách. Jeho nový rekord obnáší 4:33,6 minut. Raději to nepřepočítávejte. Mohli byste zjistit, že tenhle svižný Kanaďan uběhne kilometr za 2:50 minut, a to včetně onoho vyprazdňování láhve. A jak se ještě ozvěnou ozývá z českého politického hřbitova: Kdo z vás [na] to má?!

Reklama

Související témata: