Hlavní obsah

Manželé ruku v ruce překonali celý kontinent. Bylo to ale o život

Buenos Aires

Většinou si manželské páry slibují „dokud nás smrt nerozdělí“, prostě bok po boku, ať už je zavedou cesty osudu kamkoli. Ale věděla Katharine Lowrie, kam až bude muset provázet svého chotě Davida? Nebo to snad bylo obráceně? Buď jak buď tento americký manželský pár se stal prvními běžci, kteří překonali napříč celou Jižní Ameriku. A bylo to všechno jiného jen ne snadné. Ale když se snažíte proniknout jednou z nejnebezpečnějších zemí světa, možná ani nečekáte, že to bude jednoduché.

Foto: Profimedia.cz

Překonat celý kontinent? Dobrý nápad na prodlouženou svatební cestu.

Článek

Jeden rok, dva měsíce a 23 dní byli manželé na cestách. Občas si užívali přírodní krásy, občas se třásli o holý život. Oba se ale shodují na tom, že „život je tak jednoduchý a příjemný, když všechno, co musíte udělat, je běžet". Do Jižní Ameriky oba přivedla láska k přírodě, ochota pomáhat s její ochranou a láska k běhu. Rozhodli se tyto svoje aktivity skombinovat do přeběhnutí kontinentu s nejvyšší biodiverzitou a nejdelším hřebenem hor a cestou také trochu přispět svou prací k jejich ochraně.

Všechno, co na svou cestu potřebovali ‒ jídlo, vodu, stan a další outdoorovou výbavu vezli ve speciálním běžeckém vozíku, který si sami zkonstruovali z bambusu a ke svému tělu připevňovali gumovými lanky. Běžně vážil i přes 50 kilogramů, každý z manželů totiž spotřeboval více než deset litrů vody denně.

Své organismy podrobili drsné zkoušce. Nejen že museli překonat deset a půl tisíce kilometrů, jejich těla se musela také vyrovnávat s obrovskými rozdíly teplot od mrazů na jihu v Patagonii až po více než 40 °C v pouštních oblastech a s téměř vražednou vlhkostí v deštných pralesech. Manželé se nemohou shodnout, která země z pěti překonaných států pro ně byla tou nejdrsnější. Z přírodního hlediska patrně Argentina, jejíž rozlehlost je sama o sobě ubíjející. A připočtete-li k tomu i silný vítr, který sužoval běžce každou vteřinou a kvůli němuž často probděli noc v obavách, že stan ulétne i s nimi, dostanete brutální mix.

Z bezpečnostního hlediska ale byla nejhorší Venezuela. Manželé museli překonat i oblasti strachu. V noci raději všichni drží nevyhlášený zákaz vycházení. Na ulicích měst se ozývá střelba prakticky každý den. Dobrodruzi v tu dobu raději nerozdělávali ani oheň, aby na sebe zbytečně neupozorňovali, a na svou cestu vyráželi v brzkých ranních hodinách ještě za tmy. Všech dražších věcí se raději zbavili a zbytek dolarů schovali do pneumatik. Pokud by došlo na nejhorší a byli přepadeni, byli domluveni, že desperátům nechají všechno a z místa se pokusí utéct.

Naopak nejraději vzpomínají běžci na lidi z Bolívie. Bolívie je nejchudší krajinou celého kontinentu, ale má asi nejsrdečnější lidi. Jakmile se pár někde zastavil, lidé jim bez říkání přinášeli a nabízeli jídlo a pití. Jak oba říkají, cítili se v tomto státě absolutně v bezpečí. O všech jejich dobrodružstvích nyní vychází v anglickém jazyce také kniha Running South America: with my husband and other animals – Přeběhnout Jižní Ameriku: s manželem a dalšími zvířaty.

Reklama