Hlavní obsah

V poušti účastníkům nepomůžou ani pořadatelé. Dají jim jen vodu

Lima

Marathon des Sables je ve světě dobře známý šestidenní etapový závod přes 250 kilometrů dlouhý a vedoucí přes saharskou poušť. Však se mu také říká Písečný maratón nebo Saharský maratón. Letos oslavil svůj už 32. ročník a zároveň také první rok, kdy se slavnému závodu podařilo expandovat do Jižní Ameriky, konkrétně Peru. Program je víceméně přesnou kopií svého staršího saharského bratra, a to včetně zřejmě nejtvrdšího pravidla: po cestě nedostanou závodníci žádné jídlo!

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Marathon des Sables expandoval do PeruVideo: sntv

 
Článek

Na videu určitě zaznamenáte poměrně velké batohy, s nimiž jednotliví účastníci a účastnice závodu běží. Je to způsobeno tím, že na kontrolních stanovištích, ale také na těch odpočinkových, kde čekají na start další etapy, nedostanou žádnou potravu. Vše si každý musí nést sám. Organizátoři doplňují účastníkům pouze vodu, a to ještě navíc v omezeném množství. Za každý litr navíc je časová penalizace, případně i vyloučení, diskvalifikace.

Příprava na závod je tedy také o tom vědět, kolik kalorií budete na strastiplnou běžeckou pouť potřebovat a v jaké formě je do sebe optimálně dostat. Připravit zásoby na šest dní a uběhnout ekvivalent šesti maratónů za sebou. Posledním jídlem je večeře v den před startem a pro první jídlo, večeři v poslední den závodu, si musíte doběhnout.

MdS Peru se běží od 28. listopadu do 4. prosince, v oblasti pouště Ica, 300 kilometrů jižně od hlavního města. Tato poušť patří mezi nejsušší místa na zemi a skrývá obrovské písečné duny, ale i jedny z nejkrásnějších přírodních výjevů na Zemi. Otázkou zůstává, zda budou závodníci v takovém stavu, aby si je mohli vychutnávat.

V závodě si zatím v průběžném pořadí vede nejlépe Rachid El Morabity z Maroka, který originální saharský závod MdS vyhrál již pětkrát, včetně letošního ročníku. V ženské kategorii má nejvíce nadějí Francouzka Nathalie Mauclairová. Na každou zdejší etapu připadá v průměru vzdálenost jednoho maratónu. Nejkratší z nich má 20 km, nejdelší naopak 68 km.

Reklama