Hlavní obsah

Čtyřikrát překonal zeměkouli a dře dál

Kevin Follett věděl už před čtyřiceti lety, čeho chce dosáhnout. Už ve svých patnácti letech měl před sebou jasnou vizi, jasný cíl. Americký vytrvalec se v roce 1981 dostal na přední strany tisku, když překonal hranici 10 000 uběhnutých mil. Tehdy si za přihlížení všech neváhal nastavit mnohem ambicióznější cíl, o němž věděl, že ovlivní dalších 40 let jeho života.

Foto: twitter K. Follett

Kevin Follett (vlevo) běhá pořád, kdekoli, kdykoli a s každým, na snímku s Mebem Keflezighim.

Článek

„Rád bych dosáhl hranice 100 000 mil," řekl tenkrát mladý Follett novinářům. „Předpokládám, že mi to bude trvat dalších 40 let." Před pár dny se jeho velký sen naplnil. Dnes 56letý vytrvalostní běžec svůj plán ještě překonal a stihl to o pár let dříve.

Není divu. Téměř čtyřicet let běhal Kevin v průměru 50 mil týdně (asi 80 kilometrů). Alespoň jednu míli uběhl ve všech 50 státech USA. Běhání jej zavedlo do celkem 22 států světa. A nakonec: Ekvivalent 161 000 kilometrů představuje čtyřnásobný obvod zeměkoule, který by teoreticky překonal běžec, kdyby běžel kolem Země celou dobu po rovníku.

Že je Kevin Follett cílevědomý, je asi jasné. Jde ovšem zároveň o člověka velice pečlivého. Od roku 1977 si vede podrobný běžecký deník, který zveřejnil také na internetu. Jeho záznamy obsahují nejen naběhané míle, ale i takové podrobnosti, jako je místo běhu, jeho běžecký doprovod, zahlédnutou zvěř nebo používanou běžeckou obuv.

Ze záznamů se například dozvíte, že jeho čtvrtou nejoblíbenější běžeckou destinací byl Follett Ranch v Coloradu, kde naběhal 5595 mil a zahlédl u toho například 894 jelenů, 16 lišek, 52 kojotů, 1 orla, 6 medvědů. Nebo že v minulém roce zlikvidoval pět párů bot, všechny značky Brooks, typu Glycerin. Jeho záznamy obsahují i stovky jmen běžců, s nimiž si někdy vyběhl. Vy mezi nimi ještě nejste? Nezoufejte, může se to změnit. Kevin totiž nezastavuje a běží dál.

Reklama

Související témata:
Zeměkoule
Obvod
Zvěř