Hlavní obsah

Umírající sportovec ho motivoval k extrémní šílenosti

Londýn

Britský ultramaratónec Nick Butter spustil před nedávnem projekt obřích rozměrů. V každé ze 196 zemí světa chce uběhnout maratón. Navíc tak chce učinit během 18 měsíců, což obnáší nejen obrovskou výzvu sportovní, ale také logistickou, finanční a v neposlední řadě i bezpečnostní. Ne v každé zemi světa vítají excentriky s bledou tváří chlebem a solí. Má Nick naději na úspěch?

Foto: instragram N. Butter

Rok a půl poběží Nick Butter po celé Zemi.

Článek

Nick Butter si udělá cestu kolem světa. Maratónskou cestu, která ovšem nebude trvat 80 dní jako ve známém románu Julese Verna. Bude trvat 18 měsíců a bude obnášet uběhnout 42 195 metrů v každé zemi světa. Britský dobrodruh a vytrvalec má v plánu v navštívených zemích pořádat přednášky na školách a ve firmách a každý den psát zprávy z cest. Na programu jsou také další obsáhlé mediální výstupy. Na konci své cesty chce Butter vydat obsáhlou fotografickou knihu a publikovat dokumentární film o celé akci. A nejen to. Za úkol si vzal také formovat celosvětovou běžeckou komunitu. Ovlivnit ji má nejen jeho vlastní příklad nebo přednášky, ale i charita.

Butter totiž počítá s tím, že za cestu vybere alespoň čtvrt miliónu liber, což je v přepočtu asi 7,2 miliónu korun na léčbu rakoviny prostaty. V plánu má držet své výdaje na možném minimu a sám říká, že na akci osobně nevydělává. „Každá zbývající penny půjde na Prostate Cancer UK," uvádí dobrodruh na svých stránkách společně s informací, že na své cestování využívá maximum svých soukromých prostředků.

 

In just 33 days time 😮🏃🏼 after all the planning, preparations, and months of meetings with some of the most amazing people, I will leave the UK and set out on my 550 day expedition to set the world record 🌎 for running a marathon in every country in the world. Thank you to everyone that has supported so far. 😀 If you want to get involved please get in touch. Just drop me an email nick@nickbutter.co.uk. —————- Text to Donate is LIVE - Text NRTW89 £10 to 70070 ... your money will go through #JustGiving to @prostatecanceruk ————— You can read about the latest challenges and my recent trip to the island of Nevis in the build up to my first day on the road at my blog. www.nickbutterrunning.com —————- If you’re on #Strava please keep up to date with my marathons by following me. My name on Strava is Nick Butter Running The World 196 —————- If you would like to receive a postcard while I’m away I’ve teamed up with @touchnote so drop me an email and I’ll add you to the post card list. —————- Thanks to @touchpaperproductions for the recent photo. —————- A special mention to my latest sponsors @juiceplus_uk, @runderwearofficial, @unlite, and @newbalanceuk keep an eye out for some reviews and posts soon. —————- #ukrunchat #dosportlive #runningtheworld196 #worldrecord #running #run #runnerman #marathonman #marathon #training #gym #fit #healthy #hot #guy #touchpaperproductions #adventure #prostatecancer #weekend #sunday #monday #touchnote #photography #texttodonate #love #trees #man

Příspěvek sdílený Nick Butter 🏃🏼 (@nickbutterrun),Pro 3, 2017 v 5:16 PST

Britova dobrodružná spanilá jízda světem začala právě v neděli, kdy v kanadském Torontu uběhl první ze 196 maratónů a mohl si tak odškrtnout první zemi ze svého itineráře. I vzhledem k poměrům v některých zemích se ne vždy bude jednat o oficiální závod, Butter nicméně plánuje, že se určitě zúčastní všech šesti proslulých závodů série World Marathon Majors v Chicagu, New Yorku, Bostonu, Berlíně, Londýně a Tokiu.

Butter se tak kromě jiného chce stát první osobou, která kdy uběhla maratón v každé zemi světa a získat tak světový rekord. Tento motivační řečník, který se v roce 2016 kromě jiného účastnil i obtížného etapového Marathon des Sables, načerpal inspiraci pro svou akci od jednoho z účastníků tohoto závodu. Sám Brit uvádí pouze jeho křestní jméno Kevin. Ten bojoval na trati nejen s nástrahami terénu a podnebí, ale také s rakovinou prostaty, na níž umíral.

Podpořili byste takový projekt finančně?
Ano.
72,6 %
Ne.
17,9 %
Nevím.
9,5 %
Celkem hlasovalo 497 čtenářů.

Reklama

Související témata: