Hlavní obsah

To je frajer! Dá Tour de France, ale bez kola

Londýn

Anglický sportsman Peter Thompson se letos chystá zdolat Tour de France. Že to už udělaly stovky a tisíce cyklistů před ním, říkáte? No ano, ale on ji zdolá bez kola. Pokud se mu to podaří, stane se prvním mužem na světě, komu se to povedlo. A proč prvním mužem? Protože v roce 2013 se to podařilo jisté Američance. Ale být prvním mužem, to se stále ještě počítá, co říkáte?

Foto: facebook P. Thompson

Peter Thompson - chlapík, který dá cyklistický závod bez kola.

Článek

Peter Thompson z Velké Británie naváže na úspěchy své americké kolegyně Zoe Romano. Sám má za sebou nejeden gigantický úspěch. Například loni se mu podařilo zaběhnout 44 maratónů ve 44 zemích za 44 dní. 19. května tohoto roku se vydá na trasu Tour de France, což bude dle jeho výpočtů představovat stejný sportovní výkon jako třikrát vyběhnout na vrchol Mount Everestu.

Itinerář bude vypadat opravdu spektakulárně: Na silnicích chce strávit 70 dní a každý den uběhnout 30 mil (48,28 km). 3330 kilometrů trasy zdolávat den po dni a nastoupat při tom zhruba 27 000 metrů. Výběh je naplánován na dobu sedmi týdnů před oficiálním startem závodu. Ultramaratónec doufá, že Tour zvládne dokončit na Champs-Élysées ještě před 29. červencem, kdy se tam objeví také cyklisté.

Celou akci se Thompson už tradičně rozhodl věnovat charitativním záměrům. Výtěžek z jeho ultraběhu půjde na dvě neziskové organizace Mind a Liveability pečující o lidi s narušeným mentálním zdravím. K tomuto kroku se běžec rozhodl na základě skutečnosti, že má mnoho přátel, známých i členů vlastní rodiny trpících závažnými mentálními problémy. Tímto způsobem je chce vytrvalec ještě více podpořit a společně s nimi se pokusit změnit jejich životy k lepšímu.

Zoe Romano v roce 2013 zaběhla 3403 kilometrů v rámci 100. ročníku Tour de France bez podpory. Vše, co s sebou měla, převážela v běžeckém dětském kočárku. Romano odstartovala ale až v Nice, kde začínala 4. etapa, a až poté se vydala na Korsiku, kde se odehrály první tři etapy. Její cesta trvala 79 dní.

Reklama