Hlavní obsah

Totalitní režim uspořádal mezinárodní závody. Zvítězili domácí

Severní Korea nepatří zrovna mezi země vstřícné a otevřené turistům z celého světa. Není úplně nemožné se tam dostat, musíte ale čelit mnohým omezením, co můžete například vyfotografovat nebo navštívit a co naopak nesmíte. O to větším překvapením je i rozvíjející se mezinárodní závod Mangyongdae Prize International Marathon v hlavním městě Pchjongjangu, kde se konal jeho už 29. ročník. Závod dokázal svým účastníkům nabídnout i něco, co jinde opravdu neumějí.

Maratón v Severní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

Mezinárodní závod konaný v hlavním městě Korejské lidově demokratické republiky přilákal přes 1400 běžců z pěti desítek nejrůznějších zemí světa. Oficiální prameny uvádějí, že z toho hned 500 běžců a běžkyň pocházelo ze zahraničí. Kromě maratónské distance byly v nabídce také tratě na pět a deset kilometrů a půlmaratón.

„Při vstupu na stadión v osm hodin ráno jsme měli 50 000 povzbuzujících diváků. To je na startu opravdu obrovský zážitek. A teď, když jsme před cílem dobíhali poslední kolečko po stadiónu opět 50 000. Prostě skvělý, skvělý zážitek!" pochvaloval si jeden účastník z Belgie podmínky, které vám nenabídnou ani mnohem větší a prestižnější závody.

Letošní ročník byl zajímavý i tím, že se poprvé mohli zúčastnit také hendikepovaní sportovci. Vítězství v obou kategoriích si odnesli domácí borci, lze tak dedukovat, že afričtí běžci mezi pozvanými nebyli. „V letošním ročníku jsme jak v kategorii mužů, tak v kategorii žen dosáhli o více než dvě minuty lepších časů než loni," pochvaloval si generální sekretář domácí maratónské asociace výkony Severokorejců.

Jméno samotného maratónu bylo inspirováno místem narození severokorejského vůdce Kim Ir-sena, již zesnulého bývalého generálního tajemníka Korejské strany práce, bývalého premiéra KLDR, bývalého předsedy národní obrany KLDR a stále ještě současného, tzv. věčného prezidenta KLDR.

Reklama