Hlavní obsah

Hasič umřel na závodech v Německu

René KujanSport.cz

Možná se vám bude zdát, že jste tuto zprávu už někde četli... Bohužel tomu tak ale není. Jedná se o další případ náhlého úmrtí maratónského běžce. Poslední víkend nebyl v Evropě k běžcům dlouhých tratí nikterak shovívavý. Maratón za velkých veder si i ve Velké Británii, která určitě není známa svým krásným a slunečným počasím, vyžádal jednu oběť a ani v samotném Německu nejde letos o první tragický případ. Nelítostný osud tentokráte udeřil v Sasku-Anhaltsku. Obětí byl fyzicky zdatný hasič.

Foto: René Kujan

Historické město a jeho tradiční závod zasáhl letos tragický osud.

Článek

K tragické události došlo v neděli na tradičním závodě v Tangermünde v zemském okrese Stendal. Smutný scénář i tady odpovídá většině předchozích případů. 39letý muž v dobré fyzické kondici ‒ šlo o jednoho z místních hasičů ‒ krátce před cílem padá k zemi. Záchranáři konstatují srdeční zástavu a zástavu dechu a okamžitě se dávají do oživování. Resuscitační pokusy ovšem vyznívají naprázdno a muž je krátce nato prohlášen za mrtvého.

Jak píše například Mitteldeutsche Zeitung, závodu se zúčastnilo na 2100 maratónců a půlmaratónců. O tragické události se dozvěděli ihned, pořadatelé o ní otevřeně informovali. Na místě byla přítomna i manželka zesnulého. I ona předstoupila před veřejnost a poděkovala všem zúčastněným za jejich rychlou pomoc v naléhavé situaci. Die Volksstimme uvádí, že místo nerovného boje muže o život bylo ihned ohrazeno zástěnami z bílé látky. „Jsme šokovaní, chybějí nám slova. Tragická nehoda nás hluboce zasáhla. Rodině vyjadřujeme naši nejhlubší soustrast. Budeme ji podporovat všemi dostupnými prostředky," stojí mimo jiné v prohlášení pořadatelů na sociálních sítích.

Na 5. ročníku Tangermünder Elbdeichmarathon byla před lety přítomna i naše redakce. Jak napovídá už sám název, běží se podél řeky Labe. Trať závodu je dvoukolová (každé kolo je ale odlišné) a poměrně rovná, takže vybízí k dosahování rychlejších časů. Už na jaře zde bývá pěkné a poměrně teplé počasí, což může společně s větrem působit na výkony běžců naopak negativně. Závod patří v Německu mezi značně oceňované pro svou bezchybnou organizaci, krásné okolí (trať vede z velké části chráněným územím) i samotný vzhled pořadatelského města. Městečko Tangermünde má velmi dobře zachovalé starobylé centrum s množstvím hrázděných budov a domů z tradičně pálených cihel. Má i kompletně zachovaný hrad s opevněním.

Reklama

Související témata: