Hlavní obsah

Němci zašachovali při pořádání závodů. Chtěli tak napomoci domácím?

Šestnáctý ročník maratónu v Düsseldorfu patřil letos k nejsledovanějším závodům svého druhu vůbec. Očekávaly se nejenom nové traťové rekordy, ale pozornost přitahoval hlavně fakt, že jde o republiková mistrovství v běhu na maratónskou distanci. Ačkoli se závodu účastní téměř 4 000 běžkyň a běžců, o vítězích bylo téměř rozhodnuto už předem. U Keňanů zkrátka vzbuzuje respekt už samotná účast. Přesto překvapivě málem zvítězil domácí borec. Nešťastná náhoda, nebo snad záměrná „chyba“ pořadatelů?

Foto: Profimedia.cz

V německém Düsseldorfu bylo kvůli zásadní pořadatelské chybě všechno jinak. (ilustrační foto)

Článek

Už hodnou chvíli před zazněním startovního výstřelu bylo téměř rozhodnuto. Düsseldorf Marathon vyhraje keňský nebo etiopský borec. Na startu se totiž měl objevit Dereje Debele Tulu z Etiopie, držitel už pět let odolávajícího traťového rekordu. A účast potvrdil i Gilbert Yegon z Keni, současný tréninkový partner bleskového maratónce Eliuda Kipchogehoa držitel druhého nejrychlejšího času historie na düsseldorfské trati.

Očekávání byla veliká jak směrem k africkým běžcům, tak také k domácím borcům. Už na devátém kilometru ale dochází k obrovskému kiksu: Vedoucí automobil pořadatelů, který se vždy drží před vedoucí skupinkou či vedoucím běžcem, nepochopitelně uhýbá z trati a favorizované vytrvalce tak svádí na špatnou trasu. Podle pozdějších informací šlo o chybu zapříčiněnou špatným rozmístěním traťových zátaras. Následkem chyby řidiče bylo prodloužení už beztak dlouhé maratónské distance o další kilometr.

„Ani jsem si nevšiml, že jsme běželi špatně a měli jsme tak závod delší," líčil později Gilbert Yegon s nadhledem vítěze závodu. Měl velké štěstí, že oklikou se vydala celá širší vedoucí skupina. Svým časem 2:13:54 tak o těsné rozpětí 14 vteřin uhájil vítězství před svým krajanem Richardem Mutaiem.

Situaci na trati ovšem nezkomplikovali jen sami pořadatelé, ale také silný déšť přecházející chvílemi v krupobití. Ačkoli špička předvedla ohromující negativní splity (druhou polovinu závodu rychlejší než první - pozn. red.) a v ženách traťový rekord přeci jen padl, v mužské kategorii čeká čas 2:07:48 na své vyzyvatele příští rok.

Pořadatelským zásekem do řádného průběhu závodu došlo téměř k tomu, že německý šampión málem přesprintoval borce z Keni. Pro Němce určitě překvapivě si národní titul z trati odnášel Tom Gröschel s časem 2:15:20, tedy jen jednu minutu a 26 vteřin za vítězným Keňanem.

Reklama

Související témata: