Hlavní obsah

Bratrovražedný boj o světové prvenství. Karty na letošní Berlín jsou rozdány

Berlín

Tento týden oznámil Keňan Eliud Kipchoge svůj záměr opět bojovat o světový rekord na letošním maratónu v Berlíně. S krajanem Wilsonem Kipsangem si tak zopakují duel z minulého roku. Tabulkově třetí a čtvrtý nejrychlejší maratónci světa se znovu pokusí překonat hranici 2 hodin a 3 minut na nejdelší olympijské distanci. Zároveň se opět rozhoří neoficiální boj dvou světových značek. Do ringu proti sobě nastoupí nesmiřitelní rivalové Adidas a Nike.

Foto: Profimedia.cz

Už loni se Kipchoge s Kipsangem pustili do souboje o rekord. Vyjde to letos?

Článek

Eliud Kipchoge je sice tabulkově až na čtvrtém místě, o nějž se navíc musí dělit s krajanem Emmanuelem Mutaiem, v současné době ale platí za nejlepšího maratónského běžce. Neoficiálně patří piedestal nejrychlejšího maratónce právě jemu. Pouze Kipchogemu se už totiž ‒ za mírně nestandardních podmínek ‒ podařilo na krok přiblížit k bájné hranici dvou hodin. 2:00:25 byl jeho čas, když loni na závodním okruhu formule 1 v italské Monze probíhal cílem. Tenkrát mu pomohli střídající se vodiči a snad i nové boty od jeho hlavního sponzora americké Nike.

Wilson Kipsang, rovněž z Keni, je oproti tomu o tři roky starší a protřelejší běžec. Svého času patřil světový rekord právě jemu. A když jej roku 2013 s časem 2:03:23 zabíhal, Kipchoge mu na druhém místě asistoval. Kipsang patří do stáje Adidasu a firma se kromě jiného také pyšní tím, že právě v jejích botách byl zaběhnut i stávající světový rekord 2:02:57 (Dennis Kimetto z Keni, Berlín 2014). Souboj Kipsanga s Kipchogem tak není jen porovnávání sil dvou špičkových běžců. Mezi řádky probíhá možná i o dost lítější boj mezi výrobci běžecké obuvi.

Souboj to bude určitě velmi zajímavý i z jiné perspektivy. Když loni oba borci nastoupili na start v Berlíně, chtěli bojovat o nový rekord. Vytrvalý déšť jejich pokus ale značně negativně ovlivnil. Starší Kipsang vzdal, Kipchoge i přes velmi nepříznivé podmínky dokončil a vyhrál v čase 2:03:32, s nímž by se ještě stále vešel do světových „top 5". V roce 2015 měl v Berlíně zase Kipchoge velký pech, selhala ta nejdůležitější část běžcovy výbavy ‒ boty. S maratónkami, z nichž mu valnou část závodu lezly ven vložky a daly tak vzniknout nejednomu těžko uvěřitelnému surrealisticky-dadaistickému výjevu, i přesto zaběhl čas hodný „top 10" 2:04:00.

Berlin Marathon se těší ale i na dalšího významného muže vytrvalostního běhání. Je jím vládnoucí král půlmaratónů Zersenay Tadese. Eritrejec je z celé trojice nejstarší (36 let) a zároveň také nejzkušenější, leč pouze na své poloviční distanci. S celou maratónskou délkou příliš mnoho závodních zkušeností nemá. I on byl stejně jako Kipchoge součástí projektu Breaking2 v italské Monze. Tam dosáhl svého osobního maxima, ovšem za nestandardních, neoficiálních podmínek 2:06:51. Jeho oficiálně uznávaný nejlepší čas činí v porovnání se světovou špičkou nepříliš slibných 2:10:41. Vše ale samozřejmě ukáže až samotný závod. Střízlivé odhady praví, že v první desítce je třeba s Eritrejcem počítat.

Berlin Marathon patří mezi šestici nejvýznamnějších maratónů světa World Marathon Majors. V tabulkách nejrychlejších maratónců světa jej najdete sedmkrát v první desítce. To asi hovoří za vše. Berlín bývá už od roku 2006 pravidelně vyprodaný, proto jsou na něj třeba registrace už s ročním předstihem a většinu startovních míst dostávají sportovci na základě losu. Loni bylo na rychlou berlínskou trať zaregistrováno téměř 44 000 běžců a běžkyň.

Reklama