Hlavní obsah

TEST: Běžecká svítilna Ledlenser NEO 6R ‒ nová čelovka, hruďovka i pásovka

René KujanSport.cz

Firma sídlící v německém Solingenu ve stále širší míře myslí na běžce a jejich potuplné reje pod pláštíkem temnot. V sídelním městě výrobce, které je světoznámé také v souvislosti s řeznými a bodnými nástroji z vyhlášené oceli, vznikl i prototyp další běžecké čelovky, která ale zase až tak čelovkou není.

Foto: ledlenser.com

Běžecká svítilna Ledlenser NEO 6R ‒ nová čelovka, hruďovka i pásovka

Článek
Fotogalerie

NEO 6R je čelovkou pouze z jedné poloviny, možná dokonce i jedné třetiny. Navazuje na svou prapůvodní předchůdkyni Ledlenser NEO, jejíž test jste u nás také měli možnost zaregistrovat. Od té doby se hodně změnilo. Ve světě světel i v těle svítidla samotného. Vylepšení přibylo tolik, až vám budou oči přecházet, a to si do nich ani nemusíte novou svítilnou posvítit v nejsilnějším režimu.

Tradici výrobce drží ve větším množství barevných kombinací, aby i ty nejmarnivější ženštiny z řad běžců mohly své outfity sladit k naprosté dokonalosti. Démonicky černou doplňují v sérii blankytná modř (předmět našeho testu), rozkošná růžová a svěží zeleň čerstvě požvýkaného mladého ječmene. A co je na NEO nového?

Asi tak úplně všechno. Výrobce vyslyšel úpěnlivé prosby běžců a zařadil naklápění světla. Tady se hýbe v úhlu zhruba 45°, což ale vzhledem ke značně modifikovanému designu reflektoru úplně postačuje. Vypínač a zároveň přepínač režimů se přesunul shora na pravý bok světelného panýlku a svůj vzhled změnil na téměř tyčkovitou záležitost, s níž se skvěle manipuluje i za ztížených podmínek (ruce od bahna, silný déšť, rukavice na rukou...).

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká svítilna Ledlenser NEO 6R ‒ detail spínače.

archiv autora

Krátkým stiskem tlačítka aktivujete silnější režim. Krátké nakliknutí přepne na úsporný režim a dalším klikem se dostanete do režimu blikání o frekvenci zhruba 2 Hz (130 bliknutí za minutu). O stejné frekvenci bliká červená bezpečnostní dioda na bateriovém pouzdru, které běžci sedí v zátylku. Červené zadní světlo se aktivuje automaticky se zapnutím jakéhokoli ze tří režimů svícení hlavního světla.

Hlavní světlo je s bateriovým pouzdrem propojeno třímilimetrovým kablíkem. Ten je pro účely proměn z čelovky na hruďovku a obráceně rozdělen v polovině konektorem, přičemž jeho druhá část (na straně battery packu) je spirálovitě stočená. Za pozornost stojí i samotný konektor. Kromě svého precizního provedení je navíc opatřen malým otočným zámečkem, takže k jeho nechtěnému uvolnění v podstatě nemůže dojít. Kablík na své cestě kolem pružné čelenky přidržují dvě svorky v barvě zvoleného provedení. Čelenka samotná má vnitřní stranu pletenou do jakéhosi froté, takže je velice příjemná. Z vnější strany má po obou okrajích vpleteny reflexní pásky, jak už u sportovních čelovek bývá dobrým zvykem.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká svítilna Ledlenser NEO 6R ‒ uchycení na hrudi.

archiv autora

Battery pack je další kompletní inovací. Je kompletně zapouzdřený až na samozřejmou výjimku vstupního konektoru micro USB. Aby ani do něj nepronikla žádná nežádoucí vlhkost, pokrývá bateriové pouzdro z celé vnitřní strany barevný silikonový návlek příjemně tvarovaný tak, aby dobře seděl na hlavě. Akumulátor je typu Li-ion o napětí 3,7 voltu a kapacitě 1400 mAh. Při nabíjení se projeví červená kontrolní dioda, jejíž existence není na povrchu pouzdra vůbec patrná, dokud se nerozsvítí. Při plném nabití změní indikační světlo barvu na zelenou.

Světlo jako celek vykazuje certifikaci IP57. Je tedy odolná vůči pronikání prachu a vydrží ponor do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut. Silnější režim nabízí světelný tok 240 lumenů a dosvit 30 metrů, což je pro běžce i v nepříznivých podmínkách více než dost. Na tento režim by světlo mělo být schopno svítit po dobu minimálně šesti hodin. Úsporný režim nabízí 20 lumenů s výdrží až 40 hodin.

PLUSY
provedení odolné proti prachu, vodě a potu
dva druhy montáže v základní sadě
naklápěcí reflektor
spínač ovladatelný i za ztížených podmínek
bezpečnostní červená LED vzadu
battery pack dobíjecí pomocí micro USB
čelenka s reflexními prvky
softwarový přepravní zámek
nízká hmotnost
dostupné ve 4 barvách
MÍNUSY
chybí větší výběr režimů
HMOTNOST
98 gramů (provedení „čelovka")
88 gramů (světelný panel + battery pack)
10 gramů (čelenka)
50 gramů (hrudní montáž)
CENA
1290 korun

Se svým větším bratrem NEO 10R má NEO 6R společnou ještě jednu moc příjemnou vlastnost. Ve standardním balení najdete hned dva různé přípravky, pomocí nichž můžete světelný panýlek s jeho battery packem proměnit dle svých preferencí na hruďovku nebo čelovku. Oboje má své výhody a transformace z jedné verze na druhou tady probíhá obzvláště snadno. S trochou cviku to lze zvládnout za jedinou minutu. V redakci jsme našli ještě jeden způsob a k čelovce a hruďovce dále přiřadili pásovku. Ta vznikne z čelovky uvolněním čelenky na maximální obvod a jejím navlečením do pasu podobně jako když si oblékáte kalhoty. Tento způsob se osvědčil hlavně za mlhy, kdy využijete stejně jako u svého motorového vozidla osvětlování terénu odspodu. Tato naše metoda má samozřejmě jisté omezení ‒ nesmíte být příliš objemní v pase.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká svítilna Ledlenser NEO 6R ‒ kompletní rozsah dodávky.

archiv autora

Původně garážová firma dvou bratrů je známa i promyšlenou elektronikou. Ta kromě jiného nabízí softwarový zámek, kdy po stlačení spínače po dobu asi sedmi vteřin (do dvojího bliknutí) dojde k blokování tlačítka proti nechtěné aktivaci například v batohu nebo kapse. Zabudovaná elektronika se také stará o dva volitelné režimy – konstantní výkon, nebo maximální doba svitu. Elektronika vás také s dodatečným předstihem upozorní, že akumulátor potřebuje znovu nabít. Už hodinu předtím, než se v nové optice NEO 6R rozhostí úplná tma, vám bliknutím jemně naznačí.

Reklama

Související témata: