Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 ‒ běžecká vznášedla na pěnových polštářích

Praha

Nové adidasky jsou ultra v několika směrech. V něčem navazují na své předchůdce, v něčem posouvají příčku ještě dál. Navíc přicházejí právě včas, aby nás zastihly při pátrání po nových maratonkách na nadcházející sezonu. Abychom vám ulehčili přetěžké rozhodování, které boty budou pro vás ty pravé, připravili jsme další uživatelský test. Jak obstála nová objemová vznášedla?

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19

Článek

Nové ultraboosty rozeznáte mezi ostatními na první pohled. Jejich poznávacími znameními jsou bílé masivní polštáře mezipodešve, tkaný svršek a neobvyklé vyztužení v oblasti paty a nártu. Čím začít? V názvu boty nesou odkaz na materiál svých podešví, takže začněme hezky od podlahy.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 - boční pohled.

Do styku s povrchem vaší běžecké dráhy se dostává mřížka černé podešve z dílen gumárenského velikána Continental. Její konstrukce slibuje zároveň odlehčení, je použito méně materiálu, zároveň zlepšení trakce. Podrážka je díky tomu, že se jednotlivé podélné a příčné linie křižují v bodech zesílení konstrukce, poddajná i stabilní zároveň.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 ‒ detail mřížkové podrážky.

Jednotlivé body křížení, tedy shluky materiálu, který přichází do přímého kontaktu s povrchem, mohou vůči sobě nepatrně měnit pozice, jako celek ale zároveň propůjčovat podrážce velice dobrou přilnavost. To můžete u těchto ultraboostů vyzkoušet za sucha i za mokra. Mnohaleté zkušenosti gumárenského giganta zkoncentrované do tenké ultramaratonské podešve.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 - zaujme už netradiční balení.

Jak si ustelete, tak si zaběhnete

Bílá masivní mezipodešev, nabývající zvnějšku tloušťky až 4,5 centimetru, je základem těchto bot. Boost je lisován z jednotlivých kapslí pružného materiálu, takže výsledný efekt malinko připomíná kuličkový polystyren. Těchto kapslí by mělo být u nových bot namačkáno v mezipodešvi ještě o pětinu více. Sám výrobce říká, že právě tohle je nejaktivnější odpružení, jaké kdy v německém Herzogenaurachu vymysleli. Měkkou a aktivní jízdu na oblacích bílé pěny ještě doplňuje od pohledu kosmické těleso, od výroby „torsion spring", které reakce podešve dále stabilizuje a pomáhá minimalizovat ztráty v přechodech mezi dopadem a odrazem chodidla. Udávaný drop boty je 10 milimetrů.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 ‒ dobře patrné výztuhy nártů a pat.

Svršek je po moderním způsobu tkaný (tzv. knit, zde přímo „primeknit 360"). Knitové svršky v sobě snoubí mnoho výhod a snad žádnou nevýhodu. To nejdůležitější asi je, že můžete celý svršek vyrobit najednou, pouze z jednoho kusu. Odpadají tak veškeré švy, jež v sobě potenciálně skrývají nějaký ten diskomfort a odírání. Stejně důležitá je i další vlastnost knitu, a to že výrobcům umožňuje v různých částech svršku docílit různých kvalit, pokud jde o prodyšnost nebo odolnost, tuhost nebo pružnost v určitém směru. Primeknit Adiho Dasslera komfortně obepíná nohu jako kvalitní ponožka. Je pružný a přizpůsobuje se chodidlu uživatele. Zároveň jej červená vlákna v oblasti, kde nárt přechází do jednotlivých prstů, zpevňují přesně v těch místech, kde je to potřeba.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 ‒ detail paty.

U výrobce ale neusnuli na ponožkovitých vavřínech. Dobře si uvědomují, že ani tento přístup není samospásný. I když je knitový svršek sám o sobě v mnoha ohledech komfortní už ze své podstaty, nezapomněli u Dasslerů i tak dobře vyměkčit okolí paty, achilovek a kotníků.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 ‒ detail vstupu do boty.

A abych nezapomněl: V důsledku použití knitu není vůbec potřeba řešit jazyk, což přináší další skvělé výhody ‒ jazyk vás nikdy nebude zlobit nebo tlačit, nikdy se vám neposune. Prostě a jednoduše tam vůbec není ‒ a ani vám nebude chybět.

PLUSY
výrazné, pohodlné tlumení pro dlouhé běhy
dobře zpracovaný svršek s nestandardním pohodlím
absence jazyka, větší jednoduchost a pohodlí
skvěle řešená pata maximálně šetrná k achilovkám
dobrá přilnavost podrážky za sucha i mokra
MINUSY
převažující bílá barva nejspíš dlouho nevydrží
chybí reflexní prvky (i když bílé podrážky jsou i za šera dobře viditelné)
VÁHA
314 gramů (jedna bota, pánská 42)
CENA
4799 korun
Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 ‒ detail výztuhy „torsion spring“.

Vnější zpevnění chodidla poskytují dva pásy průhledné, pevné, a přitom dostatečně příjemné hmoty z boků nártu. Pásy zároveň nesou po čtveřici zpevněných dírek pro tkaničky, s jejichž pomocí pak uzavírají pevné, avšak komfortní obepnutí nártu. Aby patní kost dosedala vždy na to správné místo, se starají vnější odlehčené patní výztuhy v líbivém designu. A to je vlastně všechno. Více součástí, pokud nebudeme počítat vyjímatelné vložky, už na ultraboostech nenajdete. Snad i pro tyhle boty bude platit, že čím méně částí, tím méně problémů.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 ‒ detail špičky.

V nových maratonkách najdou zalíbení především běžci, jejichž výzvou jsou velké dálky. Výrazné tlumení přímo nahrává dlouhým distancím a objemovým tréninkům, i když ostatní uživatelé obuvi určitě nejsou vyloučeni. Bota zaujme dobře odladěným výrazným pružením, komfortem v oblasti svršku. Pochvalu si zaslouží vyměkčení pod kotníky a zpracování paty, hlavně pak pohodlí, jaké zažívají Achillovy šlachy díky už tradičnímu zpracování zadní části svršku, kde se do přímého kontaktu se šlachami cíleně nedostává nic, co by mohlo být potenciálně problematické. Líbit se nejspíš bude i design bot a jejich čisté linie. I když zrovna v mém případě asi nezůstanou čisté moc dlouho. Skvoucí bělobu jakýchkoli kecek se mi v rekordním čase daří měnit na něco... řekněme něco mnohem méně čistého.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Ultraboost 19 ‒ Eva Vrabcová Nývltová při představování nového modelu.

Reklama

Související témata: