Hlavní obsah

TEST: Běžecké triko Devold – Wool Mesh Man Shirt

Praha

Pokračujeme v testech vlněných sportovních oděvů. Na řadě je další tradiční severský výrobce, přicházející s běžeckou novinkou ze 100% vlny merino. Už v předchozím testu opadly veškeré obavy z kousavosti tohoto přírodního materiálu, a tak můžeme konstatovat, že merino je mezi námi běžci na vzestupu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Síťované panely vedou po celé délce rukávů a plynule přecházejí na boky.

Článek
Fotogalerie

Firma Ole Andrease Devolda vznikla už v polovině 19. století, kdy začala vyrábět pletené vlněné čepice, rukavice, ponožky a svetry, hlavně pro rybáře. Velkou službu dělaly výrobky svým norským krajanům i na polárních výpravách. Na přelomu 19. a 20. století doprovázel Devold při arktických dobrodružstvích i velikány typu Amundsena a Nansena. Dnes se firma kupříkladu pyšní tím, že i přes tržní tlaky vyrábí nadále v Evropě a nepřesouvá se do laciné Asie.

Dva úplety, jeden cíl

Do ruky se nám dostává novinka jednovrstvého funkčního vlněného prádla s celkovou gramáží 190 g/m², přičemž triko je sestaveno ze dvou různých úpletů rozdílné gramáže. Wool Mesh je určen pro náročnější sportovní aktivity v teplotním rozmezí +20 až -10 °C. Výrobce uvádí, že pro běh, zvláště pak v horách, se hodí přímo výborně. Náš test toto vyjádření potvrzuje.

Letošní zimu se nám triko zatím nepodařilo otestovat venku v těch hraničních plusových hodnotách, nicméně jak v kanceláři (kde +20 °C určitě máme), tak venku za mrazů fungovalo naprosto výborně. Vysoký tepelný komfort při běhu i po něm a zápachová odolnost jsou vlastnosti, které oceňujeme nejvíce.

PLUSY
+ široká teplotní škála použití
+ lépe si poradí s vlhkostí
+ je příjemnější i po delší době
+ odolné vůči zápachu

Triko je vhodné jako nejspodnější díl vrstveného oblečení, nebo jako samostatná oděvní součástka. Záleží samozřejmě na aktuálních venkovních podmínkách – např. síle větru nebo intenzitě slunečního svitu. Triko má černou barvu, což může být v zimě velká výhoda. Tedy pokud svítí slunce. To vás pak pěkně prohřeje nejen běh, ale i sluneční paprsky.

Větrání nade vše

Triko Wool Mesh se od svých kolegů liší na první pohled. Jeho strukturu tvoří panely plné tkaniny kombinované s tkaninou síťovanou. Síťovina je na všech místech, kde se za normálních okolností při běhu tvoří zvýšená vlhkost. Mesh najdete ve spodní části rukávu po celé délce. Odtud plynule přechází na boky. Síťovanou strukturu najdete také na zádech od lopatek dolů a na přední části od poloviny břicha dolů. Sestavení panelů omezuje pocení a urychluje odvětrávání vlhkosti vytvořené při intenzivním běhu.

O vlně se tvrdí, že je vhodná v podstatě do každého počasí a každé roční doby. Může absorbovat a uvolňovat vlhkost ve vyšší míře než ostatní materiály. A tím je právě velice vhodná i pro běžce – rychle zahřeje, ale díky její schopnosti dýchat se nepřehřejete tak rychle. Mnoho z nás si ještě pamatuje rady našich babiček: „Vem si ten vlněný svetr, ten hřeje i mokrý!" A už nám přes hlavu přetahovaly něco, o čem jste se domnívali, že je to vyrobeno snad ze samých vosích žihadel – strašně to kousalo. To se vám u vlny merino nestane. I osoby s citlivou pletí snášejí merino bezprostředně na těle velice dobře.

Mikrobi mají padáka

My běžci (běžkyně jsou přeci jen mnohem éteričtější bytosti s důrazem na hygienu) oceníme i další skvělou vlastnost vlněného trika: Můžete v něm běhat třeba týden v kuse – a pořád ještě nesmrdí! Nevím, jak přesně to ta vlněná vlákna dělají, ale mají přirozenou schopnost rozmluvit mikrobům, aby se na nich rozmnožovali.

Za všechny ty nanejvýš pozitivní vlastnosti si ovšem vlna žádá i trochu naší pozornosti při údržbě. Je vhodné pořídit si na její praní prostředek určený přímo na vlnu. Triko nám pak déle vydrží.

MÍNUSY
- mírně vyšší nároky na údržbu
- vyšší pořizovací cena (kolem 1500,- Kč)

Já nevím, jak vy, ale já už na sebe klasické funkční triko ze stoprocentního polyesteru vezmu opravdu zřídka. Zatímco umělohmotné sportovní triko začne zapáchat asi tak po půl hodině používání a za další hodinu se promění společně s vypocenou solí a prachem cest ve zraňující šmirgl, vlněné triko poprvé nepříjemně zacítíte za mnoho dnů. A do té doby vám bude při běhu po těle jen příjemně.

Testovali jsme také Bergans Soleie.

Za poskytnutí testovaného materiálu děkujeme firmě Norskámóda.cz.

Reklama