Hlavní obsah

Je nejlepší na světě. Co radí král sprintu? Zde jsou čtyři doporučení

Praha

Jeho kariéra je působivá, v několika nejbližších letech patrně nedostižná. Jako by snad byl z jiné planety. Ale není. Stále rozesmátý jamajský sprinter Usain Bolt opanoval mistrovství světa, olympijské hry, byl členem rekordní štafety na 4x100 metrů. Celkem nasbíral šest olympijských zlatých a osm ze světových šampionátů. Jak on vidí trénink, co ho vede a žene vpřed?

Foto: Sport.cz

Usain Bolt pózuje fotografům před Koloseem, dominantou italské metropole

Článek

Bavit se o jeho tréninku, režimu, stravě, cvičeních, to nemá moc smysl. Stejně nikdy nebudeme na takové úrovní jako on. Ale držitel tří současných světových rekordů má radu pro běžce. A nemusí jít jen o sprintery.

Ukaž se

Nikdy nepodceňujte sílu na tréninku. „Měl jsem několik špatných období, ale já se vždycky vrátil a ukázal se. Já potřebuju dělat více a více práce, takže tento program jsem opravdu posílil na tuto sezónu. Všechno, co já musím dělat, je pokračovat po stejné cestě. Udělat pár závodů, a měl bych být v pohodě," svěřil se Bolt pro shape.com.

Neignorujte bolest

Dokonce i profesionálové si ubližují. Například po zranění nohy, musíte být více v souladu s tělem. „Když cítíte bolest, zajistěte, že jste pod kontrolou. Je lepší si vzít den volna než trénovat, aby se zranění zhoršilo," řekl Jamajčan. „Ujistěte se, že poznáte rozdíl mezi bolestivostí a bolestí."

Relaxujte

Před důležitým sprintem atlet říká, že je klíčové zůstat v pohodě, mimo tlak. „Snažím se být sám sebou, být uvolněný a zábavný člověk. Zkouším najít někoho, koho znám. Zkouším mluvit, smát se, relaxovat a nemyslet na nic jiného. To mi dává rozdílnou energii. Pak jdu ven bojovat."

Buďte si jistí

„Jen za podmínky, že trénujete tvrdě každý den v týdnu, můžete jít závodit s vědomím skvělé formy. Je to jednoduché. Pokud jste v nejlepší formě, ve které můžete být, nezáleží, jestli prohrajete, ale vy víte, že jste udělali to nejlepší. Poté se můžete učit ze zkušeností. Zjistíte, co můžete udělat lépe příště. To je klíč," uzavírá Bolt.

Máte to také tak?

Souhlasíte s Boltem?
Ano
93,5 %
Ne
6,5 %
Celkem hlasovalo 1141 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články