Hlavní obsah

RECENZE: Vegan v kondici

Praha

Docela jsem se orosil, když mi přistála na stole kniha od Brendana Braziera - Vegan v kondici. Já, pro kterého je maso téměř náboženství, mám listovat v knize, kde o svalovém vláknu živočišného původu není, ani co do oháňky by se vešlo. Na titulní stránce usměvavý sportovec, který se zamiloval do mrkve. Hrůza.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kniha Vegan v kondici, autor Brendan Brazier.

Článek

Profesionální triatlonista, dvojnásobný mistr Kanady v padesátikilometrovém ultra maratónu. Vyhledávaný řečník v Severní Americe. Časopis VegNews ho zařadil mezi pětadvacet nejinspirativnějších vegetariánů. Tolik krátce o autorovi, který žije v kanadském Vancouveru.

„Průvodce rostlinnou výživou pro optimální výkony ve sportu i v životě." Takový je podtitul knihy Vegan v kondici.

Kniha je rozdělena do několika částí - Brazier představuje svůj výživový systém Thrive Diet, který začal vznikat už v jeho patnácti letech. Autor rozebírá základní potraviny jeho způsobu stravování, které sám používá.

Cíle Thrive Diet
snižovat biologický věk
zvyšovat očekávanou délku života
přispět k úbytku tělesného tuku
udržovaní svalstva
zvýšit energii bez kávy nebo cukru
zvýšit sílu a vytrvalost
zlepšit produktivitu
zlepšit čistotu mysli
zvýšit kvalitu spánku
zkrátit potřebnou délku spánku
posílit odolnost vůči infekcím
zrychlit regeneraci z námahy
snížit nebo eliminovat chuť na sladké
zvýšit touhu po úspěchu

Další částí je dvanáctitýdenní stravovací plán, který tvrdí, že velikost porcí není důležitá, poněvadž jsou všechna jídla zdravá. „Jezte bez obav, co hrdlo ráčí." A to vše kvůli tomu, že tento plán má denní stravovací zásobu rozdělenou na tři velká a tři malá jídla.

Následující kapitolou jsou jednotlivé recepty, které mají určitě své plusy, vypadají skvěle, jsou zdravé, hodnotově výživné, ale vzhledem k tomu, že kniha byla připravena převážně pro americky kontinent a trh, bude občas problém sehnat všechny ingredience.

Uvádím pár příkladů - guinoy, amarantové pukance, mleté yerba maté, konopná semínka, fazole adzuki, strouhaný batát, proužky dulse, plantain, řasa dulse, řasy nori, řasa arame, toskánská kapusta, konopné mléko, konopný protein.

Nejsem si jistý, že všechny tyto potřebné věci vždy a všude seženeme. S tím souvisí i cena těchto potravin. Pokud budeme chtít dodržet přesné postupy, naše peněženka pozná, že jde o větší finanční zásah.

Marketingově výborně napsaná kniha

Pokud se ale někdo rád nechá nadchnout a unést popisem a možnostmi této stravy, tak má vyhráno. I milovník masa musí uznat, že kniha je „marketingově" výborně a čtivě napsána. Jeden by hned sáhnul po mrkvi a maso z mrazáku vyhodil z třetího patra. Kdo bude opravdu hledat cestu tímto směrem, tato publikace ho nezklame, naopak.

Kniha se pyšní také komentáři: „Nejslavnější kniha o zdravé stravě a sportu." „Vegan v kondici je povinná četba," řekl autor bestselleru Čínská studie. „Tato kniha vám dost možná změní život víc než kterákoli jiná," napsal zase Erik Marcus, zakladatel serveru vegan.com.

I když sám nemám k vegetariánství dvakrát kladný přístup, živí mě z části maso, kniha mě zaujala a po prvním orosení se k ní občas určitě vrátím. Například, když si budu chtít doma vyrobit proteinové tyčinky, které můžete po stvoření nechat v mrazáku a poté jen konzumovat dle potřeby. Anebo burger z lněného semínka a mandlí. Sice bez masa, ale tato kombinace se mi jeví zajímavou.

Knihu Vegan v kondici seženete do 300 korun. Má i tolik stránek. Co stránka, to koruna.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• kniha Brendan Brazier: Vegan v kondici
Četli jste Vegana v kondici? Jak se vám kniha líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
17,5 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
65,7 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
7 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
2,8 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
7 %
Celkem hlasovalo 143 čtenářů.

Reklama