Hlavní obsah

Přepadla vás únava po zimě? S námi nemá šanci

Praha

Nevím jak vy, ale já už z okna vyhlížím jaro. Zima je fajn akorát tak na horách, ve městech to letos ani pořádně nezamrzlo. Moje běhací kecky se třesou, ne zimou, ale až je nazuji a vyrazím s nimi do terénu. Ale i přesto, že zima nebyla až tak silná, náš organismus je bez energie. Proč nás každý rok přepadá jarní únava? Jak vlastně vzniká, čím je způsobena a jak proti ní bojovat? Lze to vůbec? To jsou asi nejčastější otázky, které nás napadají, když nás ta potvora přepadne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slunce významně ovlivňuje lidskou náladu.

Článek

Jarní únava je přirozeně dána ročním obdobím. Způsobuje ji především nedostatek světla. Dny jsou krátké a sluníčka si moc neužijeme. A navíc trávíme většinu času pod umělým zářivkovým světlem v kanceláři. V tomto období se navíc málo kdo z nás donutí vyběhnout do přírody a v sychravém počasí dá přednost fitness centru nebo raději teplu domova. Přepadají nás chmurné nálady až deprese. Ano. Deprese jsou dalším příznakem jarního (ale i podzimního) období.

„Člověk se nutí do činností a přitom nerespektuje svůj biorytmus. To má pak za následek vyčerpání rezerv organismu a následně se může rozvinout deprese," upozorňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová, známá lékařka zabývající se zdravým životním stylem.

Nezapomínejte na kvalitní potraviny

Myslet bychom měli i na to, že přes zimu jsme vystaveni negativním faktorům v podobě nemocí, na jaře doznívají různé chřipkové a jiné virové epidemie. Organismus je vyčerpaný a máme sníženou imunitu. Tělu je potřeba dodat nejen kvalitní potraviny, ale doplnit i antioxidační komplex.

Co jsou to antioxidanty?

Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu volných radikálů nebo snižují pravděpodobnost jejich vzniku. Každý jedinec má nastavenou přirozenou ochranu svého organismu. Bohužel současnému člověku tato úroveň antioxidační ochrany nestačí a je potřeba ji dodávat zvenčí. Antioxidanty se přirozeně vyskytují v potravinách nebo je můžeme v dnešní době doplnit synteticky.

Mezi přirozeně se vyskytující antioxidanty patří především vitamín C, který je součástí prakticky všech druhů ovoce a zeleniny. Je ve vodě rozpustný a tak jeho přebytek volně vyloučíme ven z těla. Průměrná potřeba „céčka" je asi 60-70 mg na den. Kuřáci, lidé intenzivně pracující a lidé v době nemoci by měli svou denní dávku zvýšit až dvojnásobně. Dalším důležitým vitamínem s antioxidačním charakterem je vitamín E, který je rozpustný v tucích. Chrání nám játra před nemocemi, pomáhá rozpouštět tuk v krvi a tím snižuje riziko kardio-vaskulárních onemocnění.

Zelenina a zelenina

Vitamín E se hojně vyskytuje v potravinách rostlinného původu, jako jsou obilné klíčky, ořechy nebo rostlinné oleje. Mezi další významné antioxidanty patří karoten (provitamín A), který najdeme v mrkvi, meruňkách, listové zelenině, rajčatech nebo v brokolici. Neměli bychom zapomenout ani na fenoly, které jsou obsažené též v ovoci a zelenině nebo v zeleném čaji. Najdeme je totiž i v bylinkách, například v tymiánu, mateřídoušce, šalvěji lékařské nebo ostropestřci mariánském.

Do antioxidačního komplexu bychom měli zařadit i minerály jako je selen, obsažený hlavně v mořských rybách, který umocňuje působení vitamínu E, a zinek pro udržování vitamínu A. Oba stopové prvky objevíme převážně v mase nebo v mléčných výrobcích. Jako antioxidant slouží i koenzym Q10, který chrání naše buňky před volnými radikály a využívá cholesterol na přeměnu v energii. Vyskytuje se v živočišných zdrojích, převážně v mořských produktech. Pokud jste přes zimu minimálně sportovali, je potřeba tělu dodat hořčík (magnézium) proti svalovým křečím. Jeho zdrojem jsou zelenina, maso a vnitřnosti.

Spánek a otužování

„Kromě dodání příslušných antioxidantů je i nutný pravidelný spánek, pobyt venku na čerstvém vzduchu a nebát se ani otužování," doporučuje Kateřina Cajthamlová jak na boj proti jarní únavě.

Nebude to ale trvat dlouho, slunce začne více hřát, inverzní vzduch provoní jarem a ptáci nám budou po ránu „řvát", ať už vstaneme a vyběhneme. S dostatečným přísunem vitamínů a pozitivní myslí to bude jistě úspěšný jarní restart.

Kateřina Vitáčková – fyzioterapeutka, osobní trenérka
Ve své soukromé praxi se zabývá diagnostikou a terapií funkčních poruch, cvičením za poúrazových stavů zaměřeným nejen na sportovce, ale i širokou veřejnost. Dále je poradcem v oblasti zdravé výživy a jejího vlivu na zvýšení sportovního výkonu. Pro své klienty vede lekce nordic walkingu. Ve volném čase se věnuje především běhu, lezení nebo vysokohorské turistice.

Reklama

Související témata:
Jarní únava