Hlavní obsah

Před závodem doplňte cukry, ale zapomeňte na sachr a vídeňskou kávu

Praha

Tep se pomalu při vzpomínce zrychluje, čas výstřelu se blíží. Koho čeká premiéra, ten je ještě více nažhavený. Pokud je vaším cílem Sportisimo 1/2Maraton Praha, který startuje 28. března, tak nezbývá mnoho času nazbyt. Den boje s časem se blíží a my vám přinášíme společně s RunCzechem rady, které vám mohou pomoci snížit nervozitu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milióny lidí běhají a tisíce jich budou 28.3. na půlmaratónu v Praze.

Článek

Půlmaraton není sprint. Je to 21 km.

Pravda, říká se, že půlmaratón zvládne takřka každý zdatnější sportovec. Pokud si však chcete závod doopravdy užít, je dobré začít s přípravou dříve než 14 dní před závodem. Tělo si potřebuje na souvislejší pohyb zvyknout a to vyžaduje alespoň tříměsíční přípravu. Běhejte minimálně obden a o víkendu výběh postupně prodlužujte až k 17 kilometrům. V týdnu před velkým dnem, tedy startem, si dejte trochu oraz.

Hodně spi, dobře jez a pravidelně pij.

Nejlepší a spolehlivě nejlevnější regenerace je spánek. Jistě, k rychlejšímu zotavení úspěšně dopomohou vedle pestré stravy a dostatečného příjmu tekutin všemožné výživové doplňky. Pokud si ale půjdete lehnout včas, nemůžete pro své tělo udělat více. V týdnu před závodem se vyplatí upřednostnit stravu bohatou na sacharidy. A tím nemyslíme sachr a vídeňskou kávu. I keňští vytrvalci jsou živi především z těstovin, rýže či luštěnin. Hodně také pijte.

Absolvuj preventivní sportovní zdravotní prohlídku.

Cítíte se dobře, jste plní sil, zvládnete uběhnout spoustu kilometrů v kuse. Vše se zdá být v pořádku, pokud to myslíte s běháním aspoň trochu vážně, vyplatí se zajít na preventivní sportovní prohlídkou obohacenou o zátěžový test.

Při registraci si pojisti storno účasti v závodě.

Jsme taky jenom lidé. Někdy nás zabolí tam, kde by zabolet nemělo. Zejména na velké závody nám přitom nezbývá než hlásit se hodně dlouho dopředu. Pro tyto a jiné účely se hodí pojištění storna účasti.

Sleduj předpověď počasí a na závod se oblékni tak, jako by bylo o 5 °C více.

Nemusíte se bát, že vám bude zima, pocit mírného předstartovního chladu rychle zmizí. Na start si můžete přiobléct starší bundu či mikinu. Pomůžete sobě i druhým. Jakmile ji se startovním výstřelem odhodíte, dobrovolníci tuto velkou dobročinnou haldu posbírají a oblečení poputuje k potřebným. Pokud se samotného závodního oblečení týká, běžte pouze v tom, co už máte vyzkoušené.

Správné boty jsou základ.

Nohy jsou při běhu to nejpodstatnější. Závody proto běhejte vždy ve vyzkoušených botách. Metoda pokus - omyl může i poměrně bolet, nejednoho běžce dokonce zvládla odstavit z trati úplně.

S rozvázanými tkaničkami se špatně běží.

Může to vypadat jako hloupost, ale kdo se jednou sklonil po hodině usilovného běhu či ještě později, ví, o čem je řeč. Rozlučka s dobrým časem je ještě ta menší potíž. Jakmile se totiž prudce ohnete a pak prudce narovnáte, nezřídka se stane, že sedíte na zemi, aniž byste věděli, proč a co tam vlastně děláte. Běžci se proto spoléhají na poctivý dvojitý uzel.

Startovní číslo si připni na viditelné místo na hruď a vyplň jeho zadní stranu. Usnadní to poskytnutí zdravotnické pomoci.

Je to jen pár číslic a písmen. Přesto vás dokážou ochránit jako máloco jiného. Nikdy nezapomeňte vyplnit své základní údaje na rubu svého startovního čísla. Jasně, o problémy nikdo nestojí. Právě proto tam těch pár údajů o sobě napište. Pokud by se nějaký ten průšvih přece jenom stal, zdravotníci budou mít hned o poznání jasněji, co a jak.

Na závod přijď včas.

Představte si masu pěti, osmi, dvanácti tisíc lidí, k tomu plus mínus podobný počet těch, kteří se chystají jim podél trati fandit. A teď si ještě představte sebe sama ve snaze probít se tou tlačenicí v poslední pětiminutovce před startem do svého koridoru. Na závod přijďte určitě včas, klidně i hodinku a půl předem. V klidu se převlečte, odevzdejte batoh do úschovny, trochu se rozcvičte.

Potřebu vykonávej na místech k tomu určených.

Zejména rychlejší borci jsou návštěvou záchodků před vyběhnutím pověrčiví až posedlí. Upřímně řečeno, není divu. Téhle životně i běžecky důležité potřebě se nicméně oddávejte na místech k tomu určených. V zázemí závodu bývá dostatek mobilních toalet. Jenom je třeba počítat s krátkým čekáním.

Dodržuj pokyny organizátorů.

Dobrá, zejména pro zkušenější běžce to trochu zavání nudou. Všude byli desetkrát, všechno znají. Ale, jak se říká, nečteš-nevíš! Startovní obálka ve skutečnosti ukrývá spoustu cenných poznatků.

Běh je záležitost společenská. Čím více běžců, tím větší zážitek.

Běžet sám v tisícihlavém davu nemusí být úplně nejveselejší. Snad jenom vyznavači kultu osamělosti vytrvalostního běžce si to užijí sami za sebe. Jinak to ale utíká veseleji ve dvou a více lidech. Teď už to je na vás. Ať to běží.

Reklama